- 2 mrkve
- 1 tuřín
- 4 stonky mangoldu
- hrst naklíčeného munga a čočky
- kousek čerstvého zázvoru (kořen)
- 1 lžíce oleje
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička kuzu (škrobu)
- umeocet
- sůl
Jak připravit vynikající dušenou zeleninu
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
- Mrkve a tuřín očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
- Mangold omyjeme a nasekáme na menší kousky včetně stonku, odkrojíme pouze tuhý konec.
- Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
- Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
- Na závěr přidáme mangold a kuzu, které rozmícháme ve zbytku vody, a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi. Mícháme, dokud nezhoustne.
- Odstavíme, přidáme výhonky munga a klíčky čočky18, promícháme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
- Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
- Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, nechceme pudink ale šťavnatou zeleninu.
- Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
- V tomto pokrmu skvěle zužitkujeme výhonky munga, kterým už raší lístečky a syrové nejsou až tak chutné. Touto krátkou tepelnou úpravou získají krásnou hráškovou barvu a lepší chuť.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Kombinujeme
- Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.
Obměna
- Místo mangoldu můžeme dát špenát nebo divokou zeleninu (pampelišky, kopřiva, bršlice apod.).
- Místo tuřínu můžeme dát dýni nebo zcela vynechat.
- Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
- Místo kuzu můžeme dát arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
- klíčky můžeme obměnit za jiné (cizrnové, hrachové, alfa alfa apod. viz recepty na klíčení a výhonky) .
Děti
- Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️ lahoda , měli jsme se spagetami s pestem a salátem s umepastou
Súhlasím so Zdeňkou,TEN zázvor nemá chybu😋,často dávam do jedál cesnek,ale po tomto recepte budem viac zaraďovať zázvor