- 1 lžíce oleje
- 2 větší mrkve
- 1 lžička koření na tofu (nebo ne příliš pálivého kari)
- 1 cibule
- vývar
- na zahuštění: 1 lžička kuzu (nebo jiného škrobu) + 3 lžičky studené vody
- na dochucení: umeocet, rostlinná smetana (např. rýžová, ovesná)
Jak na dušenou mrkvičku
- Na jemno nakrájejte cibulku a zpěňte na oleji.
- Posolte, přidejte na tenká kolečka nastrouhanou mrkev a osmahněte.
- Přidejte koření na tofu nebo kari, osmahněte a zalijte trochou vývaru.
- Duste cca 5 minut.
- Lžičku kuzu rozmíchejte ve 3 lžičkách studené vody a nalijte k mrkvičce. Míchejte, dokud nezhoustne.
- Ochuťte umeoctem a přidejte rostlinnou smetanu dle chuti.
- Podávejte s obilovinou (my jsme měli pohanku vařenou s řasou arame) a luštěninou (na fotce grilovaný “steak” z natural tempehu naloženého v marinádě). Na fotce posypáno nasekanou natí z mladé mrkve.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Smetana v receptu není nutná, slouží pouze ke zjemnění. Můžete ji zcela vynechat (nebo nahradit třeba trochou kokosového mléka pro extra exotickou chuť). Mrkvička bude dobrá i tak.
- Do uvařené mrkvičky můžete vmíchat nasekanou petrželku nebo mrkvovou nať. Vytvoří to krásný barevný i chuťový kontrast.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A nezahušťovala jsem, smetana nic, z koření jen makové kari.
Mňam! V tomto mi umeocet chutná nejvíc. Přidala jsem zbytek kopru.