Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Dušený daikon

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna podzim
sezóna zima

Máte rádi daikon? Jemný, měkoučký a s lahodnou omáčkou je to můj favorit. Doufám, že bude chutnat i vám.

Ingredience
  • daikon
  • 2 lžičky rýžového sladu
  • 1 lžička rýžové miso pasty
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 1 lžička mirinu
  • pórek
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit dušený daikon

  1. Daikon oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 4 cm.
  2. Na pánev nalijte oleje a zahřejte. Přidejte daikon, trošičku ho osolte, opečte z obou stran. Podlijte vodou a přikryjte poklicí a duste na mírném plameni asi 30-40 minut. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, aby se daikon nepřipálil.
  3. V misce smíchejte tamari, slad, miso a mirin s trochou  vody. Pečlivě promíchejte.
  4. Když je daikon uvařený, zvyšte teplotu a přelijte omáčkou. Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Na pánvi na trošce oleje orestujte pórek..
  6. Podávejte daikon tak, že povrch potřete zbylou omáčkou a přidejte pórek a posypejte petrželkou.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Při dušení daikonu kontrolujte, aby se nevyvařila voda a klidně ho i několikrát otočte.
  • Omáčka musí zhoustnout, ale ne zcela vyvařit.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
  • Pro verzi bez lepku použijte na dochucení slad nebo sirup bez lepku.

Obměna

  • Místo pórku použijte mladou cibulku.
  • Můžete použít jakékoliv miso a slad podle vašich preferencí.

Děti

  • Bez mirinu a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vypadá to moc dobře. Vyzkouším..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Zelí po čínsku

Jednoduchý a velmi chutný recept bez lepku. Na pánvi orestované zelí Napa se zázvorem a sladkokyselou omáčkou je báječnou přílohou k pokrmům v asijském sty...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...