Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého dětství. Ten byl ale plný mléka, mouky a cukru. Tohle je chutná a zdravá verze, která ve vychlazené podobě příjemně osvěží.

Ingredience
pro cca 8 skleniček
Na tvarohovou vrstvu:
  • 2 bílé tofu
  • 1 hrnek vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu/rýžový sirup
  • špetka soli
  • 1/2 citrónu
Na čokoládovou vrstvu (amasaké):
  • 1 hrnek kulatozrnná rýže natural
  • 1/3 hrnku rýže koji
  • špetka soli
  • 3 lžíce karobu/kakao
  • hrst lískových oříšků (nemusí být)
Na ozdobu:
  • pražený černý a bílý sezam
  • lískový oříšek
  • ovocný koncentrát/javorový sirup

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit pohár z amaské a tofu

Tvarohová vrstva:

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme tofu a krátce povaříme. Rozmixujeme spolu se šťávou z půlky citrónu a ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody na rozmixování, ale ne moc, abychom místo krému nezískali vodu. Osladíme si podle chuti. Nalijeme na dno skleniček.

Čokoládová vrstva (amasaké):

  1. Předem namočíme a uvaříme rýži společně s lískovými oříšky. Když má teplotu kolem 60°C (je horká, ale udržíme v ní ruku), přidáme rýži koji, promícháme a dáme fermentovat do peřin nebo můžeme využít přístroj fermentor. Po 6 hodinách ochutnáme, zda už je pro nás dost sladká, případně necháme ještě cca 2 hodiny fermentovat. Vyndáme z peřin,přidáme karob/kakao, rozmixujeme a převaříme, abychom zastavili proces fermentace.
  2. Hotové amasaké nalijeme do po skleniček na tvarohovou vrstvu a dáme vychladit.

Ozdobení:

Dezert je dobrý a hezký sám o sobě, ale můžeme ho ještě vylepšit přidáním oříšku, praženého sezamu a zalitím lžičkou ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu.

Praktické
  • Dezert na fotce je připraven pomocí ponorného mixéru, takže v krému je patrná textura použitých surovin jako jsou oříšky. Pokud použijete blender, budou obě vrstvy zcela hladké a bez kousků.
  • Dezert je rychlovka, když máte po ruce zbylý tvaroh z jiného dezertu a z zbylé amasaké z předchozích dnů, pak stačí dát do skleniček dvě vrstvy a nechat vychladit.
  • Rýži namáčím a vařím ve větším množství, protože dělat jen půl hrnku amasaké je pro nás příliš málo – je u nás o něj velký zájem a sladím s ním i jiné dezerty, takže nedělám jen trochu amasaké na jeden dezert. Příprava amasaké mi nezabere žádný čas navíc, protože ho vařím spolu s jinými obilovinami a fermentuje přes den, kdy u něj nečekám, až dojde.
  • Oslaďte si podle chuti.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
Obměna
  • Karob je jemný a sladký, chcete-li více čokoládovou chuť, dejte kakao. Množství podle vaší chuti.
  • Osladit také můžete sladem, pokud vám nevadí stopy lepku.
  • Oříšky můžete zcela vynechat nebo nahradit vlašskými, kokosem apod.

Děti

  • Ve verzi s karobem dáváme dětem cca od jednoho roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Žakale
5. 6. 2022

Evi, není lepší dát kakao, nebo karob až po dovaření amasake..? nebo je to jedno?

Květoslavo, dovolím si Vám odpovědět ač nepatřím přímo do realizačního týmu. Nejdříve musíte rýži uvařit do měkka jako běžně a poté necháte vychladit na cca 60 stupňů. Více informací zde
https://www.jimejinak.cz/amasake-prirozene-sladky-krem-bez-cukru/
https://www.jimejinak.cz/10-super-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-amasake/
Dobrou chuť

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...