Na tvarohovou vrstvu: Na čokoládovou vrstvu (amasaké): Na ozdobu:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit pohár z amaské a tofu
Tvarohová vrstva:
- V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme tofu a krátce povaříme. Rozmixujeme spolu se šťávou z půlky citrónu a ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody na rozmixování, ale ne moc, abychom místo krému nezískali vodu. Osladíme si podle chuti. Nalijeme na dno skleniček.
Čokoládová vrstva (amasaké):
- Předem namočíme a uvaříme rýži společně s lískovými oříšky. Když má teplotu kolem 60°C (je horká, ale udržíme v ní ruku), přidáme rýži koji, promícháme a dáme fermentovat do peřin nebo můžeme využít přístroj fermentor. Po 6 hodinách ochutnáme, zda už je pro nás dost sladká, případně necháme ještě cca 2 hodiny fermentovat. Vyndáme z peřin,přidáme karob/kakao, rozmixujeme a převaříme, abychom zastavili proces fermentace.
- Hotové amasaké nalijeme do po skleniček na tvarohovou vrstvu a dáme vychladit.
Ozdobení:
Dezert je dobrý a hezký sám o sobě, ale můžeme ho ještě vylepšit přidáním oříšku, praženého sezamu a zalitím lžičkou ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu.
Praktické- Dezert na fotce je připraven pomocí ponorného mixéru, takže v krému je patrná textura použitých surovin jako jsou oříšky. Pokud použijete blender, budou obě vrstvy zcela hladké a bez kousků.
- Dezert je rychlovka, když máte po ruce zbylý tvaroh z jiného dezertu a z zbylé amasaké z předchozích dnů, pak stačí dát do skleniček dvě vrstvy a nechat vychladit.
- Rýži namáčím a vařím ve větším množství, protože dělat jen půl hrnku amasaké je pro nás příliš málo – je u nás o něj velký zájem a sladím s ním i jiné dezerty, takže nedělám jen trochu amasaké na jeden dezert. Příprava amasaké mi nezabere žádný čas navíc, protože ho vařím spolu s jinými obilovinami a fermentuje přes den, kdy u něj nečekám, až dojde.
- Oslaďte si podle chuti.
- Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
- Karob je jemný a sladký, chcete-li více čokoládovou chuť, dejte kakao. Množství podle vaší chuti.
- Osladit také můžete sladem, pokud vám nevadí stopy lepku.
- Oříšky můžete zcela vynechat nebo nahradit vlašskými, kokosem apod.
Děti
- Ve verzi s karobem dáváme dětem cca od jednoho roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Evi, není lepší dát kakao, nebo karob až po dovaření amasake..? nebo je to jedno?
Květoslavo, dovolím si Vám odpovědět ač nepatřím přímo do realizačního týmu. Nejdříve musíte rýži uvařit do měkka jako běžně a poté necháte vychladit na cca 60 stupňů. Více informací zde
https://www.jimejinak.cz/amasake-prirozene-sladky-krem-bez-cukru/
https://www.jimejinak.cz/10-super-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-amasake/
Dobrou chuť