Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňová čočka s kokosem a čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Máme rádi luštěninové haše, proto jsme nadbytek dýně využili na nastavení čočky. Čerstvé bylinky a kokos z něj udělaly takové lehce indické jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • sůl
  • olej
  • 1/2 hrnku loupané červené čočky
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 2 stonky listového celeru
  • snítka čerstvé saturejky (1 lžička sušené)
  • snítka rozmarýnu (1 lžička sušeného)
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • nať z 1 mrkve
  • umeocet

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Jak připravit čočku s dýní a kokosem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu na malé kousky, nať z mrkve nasekáme.
  3. Na dno hrnce dáme trochu oleje a rozehřejeme.
  4. Vložíme cibuli, osolíme, orestujeme.
  5. Přidáme kokos a mrkvovou nať a orestujeme.
  6. Vložíme dýni, celer, opláchnutou čočku, lístky z rozmarýny a saturejky a přidáme vývar/vodu.
  7. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 15 minut, až se čočka a dýně začnou rozpadat.
  8. Vypneme a dochutíme troškou umeocta.
Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pokud máte slabší trávení, i loupanou čočku předem určitě namočte. Klidně přes noc. A nesnězte jídla příliš velkou porci, dokud se trávení nesrovná a nenaučí se trávit složité cukry.
  • Pokud jsme porci neodhadli a zbylo nám, dáme ještě horké do termosky a spotřebujeme k večeři. Můžeme také rozmixovat a získat pomazánku na svačinu. Nebo, pokud jsme zdraví a nemáme velké zdravotní problémy, můžeme přidat do polévky další den, kde je ale základ z jiné čerstvé zeleniny a toto je jen doplněk, kterého přidáme trošinku na celý hrnec.

Obměna

  • Místo loupané červené čočky můžeme použít neloupanou, ale je potřeba ji buď uvařit předem nebo počítat s delší dobou varu, rozhodně ji však předem namočíme.
  • Využít také můžeme zbylou luštěninu z předchozích dní místo čočky. Hodí se cizrna, fazole i hrách. Na závěr můžeme trochu pomačkat šťouchadlem na brambory, abychom dosáhli konzistence jako na fotce, nebo trochu pomixovat ponorným mixérem.
  • Máme-li čerstvé bylinky, určitě je využijeme místo sušených. Můžeme použít i jiné podle chuti. Hodí se sladké curry, samotná kurkuma nebo bylinky jako bazalka.
  • Můžeme vyměnit zeleninu podle aktuálních zásob. Místo mrkvové natě a listového celeru můžeme použít jiné natě ze zeleniny, které máme k dispozici, připadně je zcela vynechat, pokud nemáme žádné po ruce. Dýni můžeme nahradit batátem nebo mrkví, místo listového celeru můžeme dát řapíkatý nebo kus celerové bulvy. Velmi dobře můžeme do jídla přidat kousek červené řepy nebo kořenové petržele.
  • Místo strouhaného kokosu můžeme použít kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu (mandlovou, ovesnou, rýžovou apod.), které ale přidáme až do hotového pokrmu. Případně můžeme vynechat tuto “smetanovou” složku.
  • Pokud chceme jídlo pikantnější a více prohřívající, můžeme přidat ještě prolisovaný česnek nebo vymačkat zázvorovou šťávu.
  • Místo umeocta můžeme dochutit jablečným octem a troškou sójové omáčky.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Pro striktně bezlepkovou verzi použijte při dosolování případně omáčku tamari (ne shoyou).
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.

    Děti

    • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme na množství koření, sůl a dochucovadla. Děti od 2 let mohou stejné jídlo, ale šetříme s ochucovadly.

    PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    39 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Veronika
    2. 12. 2024

    Božský recept! 😋😋

    Havranice
    21. 10. 2024

    Moc velká dobrota, děkuju 🙏❤️

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

    Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

    Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

    Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Quinoový nákyp se zeleninou

    Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

    Nákyp s černými fazolemi

    Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...