- 1 hrnek jáhel
- 1/2 dýně
- 3-3,5 hrnku mandlového nebo jiného rostlinného mléka (případně vody)
- shiromiso (není nutné)
- sůl
Jak připravit jáhlovou kaši s dýní
- Jáhly propereme, dáme do hrnce, přidáme mléko (případně vodu nebo kombinaci mléka a vody), dýni a přivedeme k varu.
- Osolíme špetkou soli a vaříme na mírném plameni do vstřebání vody, cca 20-30 minut.
- Můžeme přidat shiromiso (není nutné) a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši.
- Pokud by byla kaše moc hustá, přidáváme ještě mléko nebo vodu.
- Podáváme teplou, například s napařenou brokolicí a smaženou cibulkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nemáte zrovna po ruce mixér, nevadí, stačí vařit kaši déle, aby se jáhly s dýní rozvařily a pak je rozmačkat mačkátkem na brambory nebo vidličkou nebo je nechat jen tak nerozmačkané, všechny verze jsou výborné.
- Jelikož je v kaši i zelenina, je třeba ji sníst nejlépe ještě teplou, jinak ztrácí svou výživovou hodnotu. Zbytek kaše můžete ale uchovat teplou v termosce, do které kaši dáte hned po uvaření. Takto uchovaná zelenina se nestává tak brzy kyselinotvornou. Pokud si chcete tuto kaši dát i po vychladnutí, přidejte si k ní čerstvou zeleninu pro doplnění živin.
Obměna
- Dýni můžete použít hokkaido nebo máslovou (je třeba oloupat slupku), obě varianty jsou výborné.
- Místo jáhel můžete použít i například mléčnou nebo bílou rýži.
- Máme rádi i verzi s troškou zázvorové šťávy nebo bílého (shiro) misa.
- Pokud podáváte kaši nasladko, můžete přidat koření jako např. vanilku, skořici aj.
- Nemáte zrovna po ruce rostlinné mléko? Nevadí. Dejte vařit spolu s jáhlami a dýní v jednom hrnci i mandle nebo kešu ořechy (výborný je ale i kokos), vše zalijte vodou a poté vše rozmixujte na kaši nebo použijte před mixováním rostlinnou smetanu, která vám kaši také krásně zjemní.
- Vyzkoušejte také dýni udělat zvlášť v troubě a poté ji rozmixovat spolu s jáhlami uvařenými v mléce. Chuť bude ještě o chlup lepší!
Kombinujeme
- Kaši můžeme podávat na snídani spolu se zeleninou a oříšky nebo semínky, nebo i nasladko jako dezert politý obilnými slady/sirupy a posypaný oříšky.
- Výborná je kaše jako součást hlavního jídla – spolu s pečenou zeleninou, tofu či tempehem, špízy, zeleninovými nebo jinými řízečky aj.
Děti
- Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Rychlá a velmi chutná snídaně 🙂
Oblíbená kaše opět na scéně 🙂