Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Dýňová omáčka na těstoviny

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Dýni miluji a pořád jsem se ještě nenabažila různých variant, jak ji připravit. Tento recept vznikl během pár minut, kdy jsem přemýšlela, co s mrkvovou natí, když je v bio kvalitě od našeho farmáře, a vývaru už jsem měla několik litrů. K tomu mi doma chyběla cibule. Zjistila jsem tak, že i bez ní jde vařit a jídlo má zase úplně jinou chuť. Asi vás nadchne nový způsob a chuť dušené zeleniny, kdy do studeného hrnce dáte trochu oleje, vrstvy zeleniny, sůl, pokličku a nesmíte zamíchat.

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Základní informace

Rychlá a vynikající omáčka vhodná na těstoviny.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Ingredience pro 4 osoby
  • 3 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • nať ze dvou mrkví, lze nahradit petrželkou
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet nebo jablečný ocet
  • 2 lžíce rostlinné smetany
Postup

Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na kostky. Dno hrnce vytřeme olejem, na něj nasypeme kostky dýně. Nať z petržele dobře omyjeme a vrchní část bez tvrdých stonků nakrájíme na větší kusy, stejně budeme na závěr mixovat, tak stačí nakrájet nahrubo. Na dýni v hrnci přidáme nať a osolíme.

Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15minut pod pokličkou do změknutí. V žádném případě nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě. Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru.  Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.

Mezitím dáme vařit těstoviny. Pokud chcete jíst opravdu zdravě, doporučujeme celozrnné anebo úžasné kukuřičné, které mají velmi podobnou chuť, jako ty z pšenice, ale přitom jsou bezlepkové.

Když se dýně udusí do měkka, rozmixujeme jí včetně natě z mrkve tyčkovým mixérem a dochutíme sójovou omáčkou a umeoctem, ale pozor, je zároveň slaný, takže pokud potřebujete pouze přidat kyselou chuť, dokyselujte jen jablečným octem. Pro zjemnění přidejte 2 lžíce sójové smetany, ale nemusí být.

Kombinujeme

Omáčku můžeme použít i samostatně k jakékoliv obilovině.

 

 

 

 

Obměna

Pokud rádi experimentujete, použijte k dýni i cibuli, nebo mrkev. Pořadí v hrnci je pak: dolů cibule, na to dýně, navrch mrkev a nať úplně nahoru. Pokud máte rádi smetanové omáčky, přidejte půl šálku sójové smetany.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 8. 2023

Dobrota veliká ♥️ zase další z lahudkovych omáček a s fazolovym karbenatkem a repovym PICKLES mnaaaaaam ♥️

Zrovna jsem potřebovala honem rychlý oběd. Přihodila jsem vařenou cizrnu, aby bylo jídlo aspoň trochu kompletní a hodila jsem to na cibulku a ještě k dýni jsem přihodila mrkev. Vynikající, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.