Rychlá a vynikající omáčka vhodná na těstoviny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 3 šálky nakrájené dýně na kostičky
- nať ze dvou mrkví, lze nahradit petrželkou
- olej
- sůl
- na dochucení: sojová omáčka, umeocet nebo jablečný ocet
- 2 lžíce rostlinné smetany
Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na kostky. Dno hrnce vytřeme olejem, na něj nasypeme kostky dýně. Nať z petržele dobře omyjeme a vrchní část bez tvrdých stonků nakrájíme na větší kusy, stejně budeme na závěr mixovat, tak stačí nakrájet nahrubo. Na dýni v hrnci přidáme nať a osolíme.
Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15minut pod pokličkou do změknutí. V žádném případě nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě. Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru. Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.
Mezitím dáme vařit těstoviny. Pokud chcete jíst opravdu zdravě, doporučujeme celozrnné anebo úžasné kukuřičné, které mají velmi podobnou chuť, jako ty z pšenice, ale přitom jsou bezlepkové.
Když se dýně udusí do měkka, rozmixujeme jí včetně natě z mrkve tyčkovým mixérem a dochutíme sójovou omáčkou a umeoctem, ale pozor, je zároveň slaný, takže pokud potřebujete pouze přidat kyselou chuť, dokyselujte jen jablečným octem. Pro zjemnění přidejte 2 lžíce sójové smetany, ale nemusí být.
Kombinujeme
Obměna
Pokud rádi experimentujete, použijte k dýni i cibuli, nebo mrkev. Pořadí v hrnci je pak: dolů cibule, na to dýně, navrch mrkev a nať úplně nahoru. Pokud máte rádi smetanové omáčky, přidejte půl šálku sójové smetany.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrota veliká ♥️ zase další z lahudkovych omáček a s fazolovym karbenatkem a repovym PICKLES mnaaaaaam ♥️
Zrovna jsem potřebovala honem rychlý oběd. Přihodila jsem vařenou cizrnu, aby bylo jídlo aspoň trochu kompletní a hodila jsem to na cibulku a ještě k dýni jsem přihodila mrkev. Vynikající, děkujeme 😊