- 1 větší cibule
- 2 střední mrkve
- asi 200 g dýně hokaido nebo jiný druh
- 2 lžíce sezamového oleje
- hrnek nakrájených zelených fazolek
- 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
- sůl umeocet
Na oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme. Pak přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a vaříme do měkka asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme fazolky asi na 3 cm špalíčky a uvaříme je v horké osolené vodě do měkka. Uvařenou dýni s mrkví a cibulkou rozmixujeme tyčkovým mixérem a naředíme do konzistence omáčky, pokud to bude potřeba. Podle potřeby dochutíme umeoctem. Uvařené fazolky scedíme a přidáme do omáčky.
Stejně takto můžete udělat i dýňovou polévku s fazolkami jako zavářkou, jen je potřeba ji víc naředit. Dochutit lze i obilnou smetanou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Já jsem omáčku servírovala s polentovým knedlíkem a čočkou na cibulce. Pro dokonalost přidáme čersvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
DětiPokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme jen mrkev, cibuli a dýni vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě potom dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .
Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Něco tak dobrého a jednoduchého🥰S tamari, tempehem a dýňovým olejem.
Už dlouho jsem si tak nepochutnala!🥰 t
Tuhle omáčku znám a dělám ji poměrně často, ale fazolky ji povýšily na luxusní záležitost!😋 K tomu kupovaný polentový knedlík, kvašená i poslední moje domácí čerstvá zelenina a oblíbený tempeh na medu. Byla to harmonie chuti, rozhodně bude stálicí v mém jídelníčku. Moc děkuji za recept🥰.