- dýně
- olej
- kurkuma
- pikantní kari
- asafoetida
- česnek
- cibule
- sušené listy kari
- strouhaný zázvor
- semínka černé hořčice
- kmín celý
- pyré ze žlutých rajčat
- sůl
- čerstvá petrželka
Jak připravit pikantní kari z dýně
- Dýni očistěte a nakrájejte na kostky.
- Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte kmín, hořčici, asafoetidu, strouhaný zázvor a jemně osmahněte.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, dýni a posypte kari a kurkumou. Osolte. Přidejte nasekané kari listy, promíchejte a ještě pár sekund orestujte.
- Lehce podlijte vodou, přidejte trochu rajčatového pyré. Promíchejte a duste, dokud kari nezhoustne. Pokud ho chcete ještě krémovější, lehce a krátce rozmixujete malou část kari tyčovým mixérem.
- Podávejte s jakoukoliv rýží.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Praktické
- Nejlepší je s rýží a plackou.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
- Pro docílení správné chuti toho indického receptu nevynechejte žádné koření.
Obměna
- Pyré ze žlutých rajčat nahraďte klidně pyré z rajčat červených, bude to jen trochu jinak zbarvené.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
prosím čo je to čierne na tanieri vedľa karí? ďakujem
Pěkný den. Vaše recepty a vůbec recepty tady na JJ jsou nepřekonatelné a moc dobré. My si doma vypěstujeme téměř všechnu zeleninu a ovoce sami a v podstatě v obchodě už nic z tohoto sortimentu nekupujeme. Občas tedy batáty… Tyto stránky jsem objevila zhruba před třemi lety a maso nejím déle jak 5 let. A vůbec mi to nechybí.
Co chci ale tímto komentářem říci: píšete o pestrosti. Rostlinná stava je nesmírně pestrá a dá se s ní čarovat do nekonečna. K nám na oběd chodí každou neděli tchán. Ortodoxní masožravec. A po všech těch letech a společných obědech si jednen den všiml, že místo masa mám nějaký placky – tofu – a chtěl to taky ochutnat. Samozřejmě mu to nešmakovalo a divil se, proč to jím. Tak jsem mu řekla, že jestli si za ty roky nevšiml, že prostě maso nejím. A on se na mně naprosto šokovaně podíval a zeptal se: “A co teda jíš? Mlíko???” Nejen, že si za celý ty roky nevšiml, že k obědu fakt mlíko nemám, ale ani si nedokázal představit, že pokud člověk nemá maso, tak jak by je nahradil?
Těším se na další recepty a přeji bohatou podzimní úrodu.
S pozdravem Sylva