- 500 g špaget
- 400 g pečené dýně
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička mleté chilli papričky
- 200 ml mandlové smetany
- 100 ml vody
- 0,25 lžičky muškátového oříšku
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
Pesto
- 2 hrsti natě z kořenové zeleniny/bylinek
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce konopných loupaných semínek
- sůl
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit dýňové špagety
- Dýni očistíme, zabalíme do pečícího papíru (případně alobalu, ale pozor na hliník) a pečeme vcelku při 180 °C do změknutí.
- Upečenou dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka (použijeme do vývaru).
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a vodu slijeme.
- Z natí, olivového oleje, česneku, konopných semínek a soli připravíme pomocí mixéru pesto.
- V pánvi rozehřejeme zbytek oleje, přidáme chilli a chvíli restujeme.
- Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a zpěníme.
- Vložíme dýni a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme mandlovou smetanou a vodou (můžeme použít vodu z vaření těstovin), mírně povaříme cca 10 minut, až je dýně měkká.
- Odstavíme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, trochou citronové šťávy a muškátovým oříškem.
- Vmícháme scezené špagety a necháme obalit v omáčce. Podáváme společně s pestem, posypané konopným semínkem. Na talíř přidáme i čerstvý zeleninový salát a voilá, bezmasé špagety jsou připraveny k jídlu.
Praktické
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).
- Dýni můžete vyměnit za mrkev nebo batát.
- Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované pesto (kontrolujte složení, aby neobsahovalo aditiva a sýr) nebo si vyrobte pesto z kopru, petrželky, medvědího česneku, česnekových výhonků.
- Místo mandlové smetany můžete použít jakoukoliv jinou – domácí kokosovo-ovesnou, kupovanou sójovou, rýžovou, kokosovou aj.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Návrat po delší době, vždy je to parádní jízda 🙂
Krásný den, zajímá mě ten alobal. Jak je to s uvolňováním hliníku do jídla? Dá se takto celá dýně zapéct nějakým jiným způsobem, než zabalenim do alobalu? Děkuji :(