- 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
- olej
- sůl
- sójová omáčka dle chuti
- lžička sušeného rozmarýnu
- lžička oregána
- zeleninový vývar, nebo horká voda
Jak připravit fazolový kotlík
- Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
- Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
- Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
- Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
- Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
- Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
- Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
- Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
- Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
- Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
- Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.
Obměna
- Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaam ♥️ ta dýně to tak hezky zahustila a nadlehčila , výborné papáníčko děkujeme
Měli jsme s :
MARINOVANÉ TOFU CILANTRO LIME
DALMÁCKÝ SALÁT
BULGUR SE SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM
KVAŠENA ZELENINA
KIMCHI
PETRŽELKA
KLÍČKY
ARTYČOK
ŘEDKVIČKA
Mnaaaaaaaaaam♥️
MARINÁDA NA TOFU
✅ olivový olej
✅ limetková šťáva
✅ limetková kůra
✅ koriandr
✅ sůl
✅ pepř
https://www.jimejinak.cz/dalmacky-salat/
https://www.jimejinak.cz/bulgur-se-slunecnicovym-seminkem/
Návrat po pár letech 🙂