Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňovo – adzukový kotlík s bulgurem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických alkaloidů nedělají příliš dobře.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka dle chuti
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • lžička oregána
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Babičky a vegan strava, to byla vždycky potíž. Moje vlastní zkušenost mě ale naučila, že to opravdu jde. Někdy je to ...

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
  2. Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
  5. Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
  6. Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
  7. Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
  • Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
  • Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
  • Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.

Obměna

  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
Dnes v 20:34

Mnaaaaaaam ♥️ ta dýně to tak hezky zahustila a nadlehčila , výborné papáníčko děkujeme
Měli jsme s :

MARINOVANÉ TOFU CILANTRO LIME
DALMÁCKÝ SALÁT
BULGUR SE SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM
KVAŠENA ZELENINA
KIMCHI
PETRŽELKA
KLÍČKY
ARTYČOK
ŘEDKVIČKA

Mnaaaaaaaaaam♥️

MARINÁDA NA TOFU
✅ olivový olej
✅ limetková šťáva
✅ limetková kůra
✅ koriandr
✅ sůl
✅ pepř

https://www.jimejinak.cz/dalmacky-salat/

https://www.jimejinak.cz/bulgur-se-slunecnicovym-seminkem/

Jaroslav Hlávka
15. 10. 2024

Návrat po pár letech 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mexické fazole jinak: Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...