- 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
- 1 hrnek pokrájené dýně
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 hrnek vývaru/vody
- 4 stonky kopru
- 1 lžička umeocta
- 1 lžička jablečného octa
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Dáme ohřát vývar/vodu.
- Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
- Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
- Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Nasekáme omytý čerstvý kopr.
- Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
- Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Zeleninové pyré může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.
Praktické
Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.
Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.
ObměnaKdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.
DětiPyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! :-)