Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Dýňový burger

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Podzim je čas dýní a tento recept je skvělým způsobem, jak ji v kuchyni využít. Připravte si chutné a zdravé burgery, které vás zahřejí a zasytí!

Ingredience
cca 10 ks
  • 200 g syrové dýně
  • 220 g vařené cizrny
  • 100 g ovesných vloček bez lepku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžička hořčice
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 3 lžíce vody
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička sladké papriky
  • čerstvá petrželka
  • rozmarýn

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit pečené karbanátky z dýně

  1. V sekáčku nasekejte najemno dýni a vložte ji do mísy.
  2. Cizrnu nasekejte nahrubo a dejte do mísy.
  3. Nasekejte ovesné vločky a vložte je do mísy.
  4. Lněná semínka rozmixujte, smíchejte s vodou a nechte zgelovatět.
  5. Do mísy dejte petrželku, citrónovou kůru, muškátový oříšek, papriku, sůl, pepř, tamari, olej a připravené lněné “vejce”. Promíchejte a nechte asi 1 hodinu v lednici.
  6. Rukama namazanýma olejem vytvarujte burgery, vložte je na pánev nebo do jiné nádoby vhodné k pečení s několika snítkami rozmarýnu, pokapejte olejem a pečte v troubě na 190°C do zlatova. V polovině pečení burger otočte.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Pravděpodobně to půjde opékat i na pánvi jako karbanátky, ale nemám to osobně vyzkoušené.
  • Množství ingrediencí je pro cca 10 kusů.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, hrachovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové nebo použijte více soli.

Obměna

  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít klasické ovesné vločky.
  • Burgery si můžete dochutit dle vlastní chuti a fantazie.

Děti

  • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

117 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za recept. Včera jsem dělal s cizrnou a dnes s čočkou, obojí výborný.

Zuzka🌸
28. 10. 2024

Dynový burger pečený v troubě s tofu a pečenou zeleninkou se sojovou a rozmarynem, k tomu trochu upravený marocký zimní salátek s čerstvou paprikou místo okurky a cherry rajčaty, jindy místo syrové zel. přidám pickles 😉výborné a moc doporučuji oba recepty i pečenou zeleninu🍀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Zosui – mléčná polévka bez laktózy

Zosui je japonská rýžová polévka, která zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Je ideální pro chladnější dny nebo chvíle, kdy chcete lehké, zdravé jídlo, kter...

Daikon rolky

Daikon rolky jsou lehký a chutný pokrm, kde tenké plátky daikonu obalují voňavou směs, která se při opékání krásně propeče. Díky jednoduché přípravě a skvě...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Podzimní linguine s kaštany

Typický podzimní recept plný chutí, barev a kontrastů. Nám moc chutnal, doufám, že potěší i vás.