Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Dýňový kváskový chléb

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.

Ingredience
na 2 chleby
rozkvas
  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky
těsto
  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

Jak připravit kváskový dýňový chléb

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
  3. Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  4. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
  5. Vmícháme nastrouhanou dýni.
  6. Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
  7. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
  9. Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
  10. Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
  11. Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
  12. Necháme vystydnout na mřížce.
  13. Zcela vychladlý chléb krájíme.

Praktické

  • Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
  • Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
  • Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
  • Zbylý chléb uchováváme v utěrce.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
  • Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
  • Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
  • Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chleba je naprosto úžasný! 🙏 Chutná všem, dokonce i manželovi, kterému jinak musím péct kváskový, avšak bílý (jinak by raději sáhl po kupovaném 🥴) a moje celozrnné kváskové nechce. Tento, přestože je 100% celozrnný mu velmi chutnal. Akorát ze zkušenosti vím, že když peču kváskový chléb, je dobré dát méně vody, aby těsto bylo pěkně kompaktní, nikoli řídké. Chléb je po upečení nadýchanější a ne tak hutný. Čili upravila jsem si poměr na 400gr celozrnné špaldové mouky hl. a 160gr vody…
Povedl se již několikrát, peču ho nyní každý den a vždy zmizí 🧡🙏.
Upřímně děkuji za tento nápad 🙏
P.S. formu vysypávám sezamovými semínky (které prospivají hybateli kov, jenž je na vrcholu nyní na podzim a v zimě vysypávám mákem, který zase prospívá hybateli voda, jenž je na svém vrcholu v zimních měsících 😊). Semínka se krásně zapečou do chleba a dodají mu nový chuťový rozměr 😊😋.

katkasedtob
26. 10. 2024

To je dobrý nápad. Pečení mě moc baví a variace na zpestření jsou top. Mohu se zeptat, zda vadí pšeničná chlebová mouka? Někde jsem četla že je na půl cesty mezi klasickou hladkou a celozrnnou. Děkuji Káťa 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
39
7

Dýňová hořčice

Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můž...