rozkvas
- 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky
těsto
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- rozkvas
- 350 g celozrnné pšeničné mouky
- hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
- 30 g dýňových semínek
- 10 g soli
- 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
- 340 ml vody
Jak připravit kváskový dýňový chléb
- V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
- Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
- Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
- K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
- Vmícháme nastrouhanou dýni.
- Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
- Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
- Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
- Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
- Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
- Necháme vystydnout na mřížce.
- Zcela vychladlý chléb krájíme.
Praktické
- Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
- Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
- Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
- Zbylý chléb uchováváme v utěrce.
Obměna
- Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
- Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
- Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
- Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
- Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
- Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Chleba je naprosto úžasný! 🙏 Chutná všem, dokonce i manželovi, kterému jinak musím péct kváskový, avšak bílý (jinak by raději sáhl po kupovaném 🥴) a moje celozrnné kváskové nechce. Tento, přestože je 100% celozrnný mu velmi chutnal. Akorát ze zkušenosti vím, že když peču kváskový chléb, je dobré dát méně vody, aby těsto bylo pěkně kompaktní, nikoli řídké. Chléb je po upečení nadýchanější a ne tak hutný. Čili upravila jsem si poměr na 400gr celozrnné špaldové mouky hl. a 160gr vody…
Povedl se již několikrát, peču ho nyní každý den a vždy zmizí 🧡🙏.
Upřímně děkuji za tento nápad 🙏
P.S. formu vysypávám sezamovými semínky (které prospivají hybateli kov, jenž je na vrcholu nyní na podzim a v zimě vysypávám mákem, který zase prospívá hybateli voda, jenž je na svém vrcholu v zimních měsících 😊). Semínka se krásně zapečou do chleba a dodají mu nový chuťový rozměr 😊😋.
To je dobrý nápad. Pečení mě moc baví a variace na zpestření jsou top. Mohu se zeptat, zda vadí pšeničná chlebová mouka? Někde jsem četla že je na půl cesty mezi klasickou hladkou a celozrnnou. Děkuji Káťa 😊