Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňový kari guláš s quinoou a tempehem

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Kombinace sladké zeleniny a kari (případně ještě s kokosovým mlékem) je – jak se říká – nebe v hubě. Hodí se podávat s plackami, knedlíčky nebo basmati rýži jako rychlý oběd nebo večeře.

Ingredience
pro 3 osoby
  • 0,5 ks menší dýně hokkaido
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 lžičky sladkého kari
  • 2-3 lžíce oleje
  • 2 lžíce maizeny + 3 lžíce studené vody
  • 250 ml či více vody/vývaru (dle toho, jak to chcete mít husté)
  • k dochucení: shoyu

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

Jak připravit dýňový kari guláš

  1. Nasekejte si cibuli na půlměsíčky, hokkaido na kostky, petržel a mrkev na silnější půlkolečka.
  2. Na wok si dejte rozehřát olej.
  3. Přidejte cibuli, posolte špetkou soli a orestujte dozlatova.
  4. Přidejte zbylou zeleninu, ochuťte 2 lžícemi shoyu a restujte 3 minuty.
  5. Zasypejte kořením (můžete přidat i špetku chilli) a minutu ještě orestujte.
  6. Zalijte vývarem nebo vodou a nechejte 15 minut dusit pod pokličkou.
  7. Zkontrolujte, zda-li je zelenina měkká a pokud potřebujete, zahuštěte škrobem.
  8. Poku je guláš málo slaný nebo příliš sladký, dochuťte umeoctem.
  9. Podávejte s obilovinou a luštěninou a syrovou zeleninou, v našem případě s uvařenou quinoou a nasucho na pánvičce opečeným uzeným tempehem nakrájeným na kostičky, syrovým mixem salátů a klíčků.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Pokud máte rádi použijte do receptu kokosové mléko (v kroku 6.) nebo kokosovou smetanu (v kroku 8.).
  • Ke koření můžete přidat i další druhy jako např. garam masalu, chilli, římský kmín aj. druhy koření nebo kari pastu.
  • Do kari guláše můžete zamíchat i již uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole) v 6. kroku.
  • Kari guláš můžete podávat s jakoukoliv obilovinou – nejlepší je s basmati rýží, knedlíčky nebo plackami.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající! Děkuji za skvělý a velmi rychlý recept. Tempeh jsem nepoužila, na konci jsem přidala uvařenou cizrnu. Moc chutnalo celé rodině a manžel se hned ujišťoval, že uložím do “Oblíbených”. 😊

Bylo to výborné, nezahušťovala jsem, dala jsem trochu kokosového mléka. Rýže + quinua + tempeh a návrh trochu zrníček granátového jablka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!