Domů > Výhody pro členy > Aktuální výhody

Enzymatické potraviny od Kojibakers

Unikátní ušlechtilá plíseň Koji je doslova pokladem pro naše zdraví. Přečtěte si o jejích prospěšných účincích a výrobcích, které ji obsahují. Členové Klubu mají na nákup těchto produktů slevu.

Zdravá plíseň

Koji (Aspergillus oryzae) je z mnoha pohledů unikátní ušlechtilá plíseň. Po stovky let se používá zejména pro fermentaci misa, sójových omáček, shiokoji, saké a dalších úžasných produktů. Koji chce, jako každý organismus, žít a rozmnožovat se. Dělá to (zjednodušeně) tak, že ve svém prostředí vytváří množství enzymů a dalších sloučenin, které jí umožní dostupný energetický zdroj rozložit a využít pro vlastní růst. A protože není jisté, jestli poroste na rýži, luštěnině nebo jinde, má v zásobě širokou paletu takových látek. Koji je navíc specifická tím, že neprodukuje mykotoxiny a je tak naprosto bezpečná i pro využití člověkem, což se o většině plísní říct nedá.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Zeptali jsme se Milana Laštovičky z Kojibakers, jak s plísní zacházejí oni a kde všude můžeme její výhody využít v chutné podobě.

„My jsme se do ní před pár lety zamilovali a učíme se s ní vycházet. Její růst zastavujeme přesně v době, kdy všechny ty skvělé látky vyprodukuje, a o něco dříve, než je stačí použít. Tak trochu sobecky si je necháváme a používáme pro fermentaci. S Koji tedy už roky pracujeme, experimentujeme, ale také ji studujeme. Dnes už i ve spolupráci s laboratořemi a výzkumnými ústavy. V rámci seznamování s fascinujícími studiemi, co vše koji produkuje za látky, jak prospěšné umí být našemu tělu a jak velkou roli hrají v moderním přístupu k našemu zdraví, nám v hlavách utkvěly dvě myšlenky:

Tohle všechno my přece umíme vypěstovat!
Jak tyto poklady z Koji využít i mimo klasické fermentované výrobky?

A výsledkem tohoto procesu jsou enzymatické potraviny. Široký koncept založený na myšlence vyrábět z komekoji koncentrovaný extrakt těch nejhodnotnějších složek a ten potom přidávat do potravin, které k výrobě ani k přípravě nepotřebují teplotu vyšší než 60°C. Do potravin, které jsme zvyklí snídat či svačit a můžeme tak lehce a nenásilně posílit své tělo a zejména pak svůj střevní mikrobiom,“ vysvětluje Milan Laštovička.

A co že tedy ten “zázračný” koji extrakt obsahuje?

„Je toho vážně mnoho a máme štěstí, že jsme součástí projektů, které využití koji mapují na vědecké úrovni. Pro jednoduchost to ale rozdělíme do těchto skupin:

Enzymy

  • trávící enzymy (proteázy, lipázy, amylázy) napomáhají trávení potravin, zvyšuje dostupnost živin, zajišťují tak jejich lepší stravitelnost a šetří energii těla
  • catalasa hraje klíčovou roli při detoxikaci a ochraně buněk před oxidačním stresem a poškozením DNA (rozkládá peroxidové radikály)
  • cellulasa zlepšuje trávení vlákniny, která má vliv na zvýšení dostupnosti některých živin jako je např. beta-karoten (provitamín A)
  • beta-glucanasa napomáhá trávení betaglukanu, zvyšuje jeho dostupnost a vstřebatelnost, což může zlepšit trávení potravin, které ho obsahují
  • xylanasa je enzym katalyzující rozklad xylanu, což je složitý polysacharid nacházející se v rostlinných vláknech (např. v celozrnných obilovinách), čímž se (spolu se zvýšenou dostupností vlákniny) zlepšuje vstřebatelnost vitamínu K a některých vitamínů skupiny B
  • inulinasa a její vliv na rozklad rozklad inulinu vede k produkci prebiotických metabolitů jako jsou krátkořetězcové mastné kyseliny (SCFA), které mají prospěšné účinky na zdraví střev a působí protizánětlivě

Prebiotika

  • prebiotika (zejména oligosacharidy) jsou tou správnou potravou pro mikrobiální kultury, podporují růst a činnost prospěšných bakterií ve střevním traktu, nejsou trávena v tenkém střevě, ale slouží jako potrava pro zdravé bakterie v tlustém střevě, pomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom a mají pozitivní vliv na trávení a imunitní systém

    Postbiotika

    • postbiotikum je přípravek z neživých mikroorganismů a/nebo jejich složek, který přináší zdravotní prospěch
    • podobně jako probiotika mohou postbiotika působit i na jiná místa v těle než na střeva, například na vaginální trakt nebo kůži
    • ačkoli je výzkum postbiotik stále poměrně nový a omezený, inaktivované složky živých mikrobů mohou být ve skutečnosti částečně zodpovědné za některé zdravotní účinky, které připisujeme probiotikům, jako je rozvoj a regulace imunitního systému a jejich podpora zdravé mikrobioty

    Vláknina

    • separovaná vláknina z rýže jako vedlejší efekt procesu extrakce z komekoji

    Další cenné látky

    • polyaminy (agmatin, putrescin, spermidin regulující zkracování telomer a mající přímý vliv na stárnutí organismu)
    • betaglukany
    • kyselina kojová
    • biotin
    • koji glycosylceramid
    • kyselina ferulová

    No uznejte, neměly by naše potraviny, které každý den jíme, obsahovat i tyhle poklady? My jsme přesvědčeni, že ano.

    A proto v naší nabídce již najdete enzymatické cereální kaše v praktických sáčcích o jedné porci pro rychlou a zdravou snídani a enzymatické ovocné tyčinky, třeba na svačinu nebo jako rychlé doplnění energie na cestách.“, doplňuje Milan Laštovička a představuje sortiment enzymatických potravin:

    Enzymatické kaše

    První vlaštovkou jsou enzymatické kaše, které vám tímto hrdě nabízíme!
    Praktické jedno-porcové balení stačí zalít teplou vodou nebo mlékem a snídani či svačinu máte připravenu stejně rychle jako miso polévku :-)

    Máme pro vás hned šest druhů, aby snídaně nebyly jednotvárné. 

    • jáhlovou s kustovnicí a datlemi
    • kukuřičnou s vanilkou a mákem
    • pohankovou s chia semínky, kustovnicí a jablkem
    • pohankovou s jablkem a skořicí
    • rýžovou s červenou řepou a jablkem
    • rýžovou s vlašskými ořechy a karobem

    Všechny jsou samozřejmě veganské, bezlepkové a vyráběné v České republice.
    Pokud nevíte kterou, zkuste cenově zvýhodněnou degustační sadu 12 ks, kde najdete dva kousky od každého druhu.
    Jestli tedy máte kaše rádi, vyzkoušejte určitě i naše enzymatické!

    Enzymatické ovocné tyčinky

    Po kaších vám rádi představujeme enzymatické tyčinky, které obsahují cenné látky včetně desítek enzymů z naší koji – ušlechtilé plísně, která již stovky let koná (nejen s potravinami) doslova zázraky.
    Veganské, bezlepkové a za studena vyráběné z nesířeného ovoce, ořechů, pohankových vloček a dalších kvalitních surovin v České republice.

    Máme pro vás také hned šest druhů, aby svačiny nebyly jednotvárné. 

    • banánovou
    • s kustovnicí a mrkví
    • makovou
    • švestkovou
    • s červenou řepou
    • fíkovou

    Jestli tedy máte rádi ovocné tyčinky bez chemie, naše enzymatické si nenechte ujít.“

    A protože s Kojibakers už pár let spolupracujeme, máme opět pro Klubáky slevu. A jestli nevíte kterou tyčinku vyzkoušet, zvolte jako u kaší cenově zvýhodněnou degustační sadu 12 ks, kde najdete dva kousky od každého druhu.

    P.S.: V Kojibakers pracují i na enzymatické čokoládě z těch nejlepších kakaových bobů. Když to dobře půjde, na Vánoce můžete mlsat enzymy. 😊

    Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak

    Členové Klubu mají na enzymatické potraviny v eshopu www.eshop.kojibakers.cz slevu 5%. Sleva se nevztahuje na sady tyčinek a kaší, pouze na jednotlivé kusy.

    Dále můžete využít tyto slevy:

    • 30% na běžná balení (250g) všech standardních miso past (12 druhů), tamari, enzymatickou rýži a ječmen – komekoji a spol. a na běžná balení (275ml) shiokoji
    • 25% na standardní balení miso polévky
    • 10% rodinná balení (800g) všech miso past, garumy a garumové pasty, speciální edice miso past, rodinná balení shiokoji, degustační balení miso polévek, degustační sady miso polévek, miso past a octů, speciální a limitované edice miso past a na octy

    Sleva se nevztahuje na dárkové poukazy [přihlaste se].

    Objednávat můžete i na Slovensko, v eshopu je možno platit v Eurech.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jana Tomisová
    12. 9. 2024

    Ráda bych vyzkoušela Vaše výrobky. Jindy jsem se s nimi nesetkala. Děkuji. Ať se daří. Hezký den.

    Zdravím všechny, už jsem ochutnala kaše i tyčky a moc mi chutnaly. Na cesty úplně super. 🤗🤗

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    69
    21

    Žena Bohyně – nádherné oblečení se slevou pro Klubačky

    Objevila jsem úžasné oblečení do kanceláře, na sport, na semináře i na tanec. Je nesmírně příjemné a dá se krásně kombinovat. A ty barvy! Probuďte v sobě b...
    16
    1

    Lyžovačka v Alpách (únor 2024) – ušetřete 4300 Kč na rodinu!

    Vydejte se o jarních prázdninách s dětmi do Alp! Příjemný, moderně zařízený penzion se nachází v malebném městečku Sankt Martin am Tannengebirge. Je to výh...
    25
    3

    Co nového v Kojibakers?

    Je to tři roky, co jsme se byli s kamerou podívat, jak se v české firmě vyrábí tradiční japonské miso pasty. S Kojibakers jsme tehdy navázali spolupráci a ...
    30

    Velikonoční pobyt v jižních Čechách (březen/duben 2024) – ušetřete 2680 Kč na rodinu!

    Pojďte strávit velikonoční prázdniny vesele a tvořivě. Prožít společný čas s rodinou i stejně naladěnými lidmi. Budeme zdobit vajíčka různými technikami, p...
    30

    Seminář E-motion a uzdravování traumatu se slevou pro Klubáky

    Mnoho problémů se zdravím, vztahem k jídlu nebo váhou souvisí s nějakým traumatem. Tento seminář je skvělou příležitostí, jak se pohnout z místa, když se n...
    11

    Vakuovací boxy a lahve Pika – novinka se slevou pro Klubáky

    Uchovávejte vaše potraviny déle čerstvé s praktickými skleněnými a nerez dózami Pika. Členové Klubu Jíme Jinak mají na tuto novinku velkou slevu.