Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ezogelin çorbası – turecká hustá polévka

Uvařeno
Dnes se s vámi podělím o recept na polévku z turecké kuchyně, která doslova voní Anatolií. Hlavní složkou této výživné, chutné a přitom jednoduché polévky je červená čočka.
Ingredience
  • 30 g rýže
  • 45 g bulguru
  • 150 g červené loupané čočky
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 3 lžíce rajčatové šťávy nebo protlaku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • zeleninový vývar/voda
  • petrželka
  • citrónová šťáva

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

Jak připravit tureckou hustou polévku

  1. Moje zjednodušená verze. Do cedníku dejte bulgur, čočku a rýži. Pořádně propláchněte.
  2. Do kastrolu dejte olej a přidejte najemno nasekanou cibulku, kmín a česnek. Osmahněte, přidejte papriku, znovu osmahněte.
  3. Nyní podlijte vývarem nebo vodou, přidejte mátu a rajčatovou omáčku, čočku, rýži a bulgur, osolte, promíchejte a vařte asi 20 minut.
  4. Když je hotovo, vmíchejte do polévky citrónovou šťávu a přidejte sekanou petrželku

Praktické

  • Vyberte rýži takovou, aby měla stejnou dobu vaření jako bulgur.
  • Někdy je možné vidět recepty s částí obsahu rozmixovanou, v originálním receptu se nemixuje.
  • Hustotu můžete ovlivnit množstvím tekutiny.

Obměna

  • Pokud chcete polévku pikantnější, můžete přidat chilli papričku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

Pro zajímavost

  • Polévky mají v turecké kuchyni zvláštní místo. Polévku navíc konzumují všechny vrstvy obyvatelstva. Začít den snídaní s polévkou je běžným zvykem zejména na venkově.
  • Název této polévky je „Ezo Gelin Corbasi“, říká se jí i „nevěstina polévka“. Předpokládá se, že její název pochází od mladé ženy jménem „Ezo Gelin“, která žila na počátku 20. století v jihovýchodním Turecku v Gaziantepu.

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

69 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
12. 5. 2024

Mnam ♥️

Dneska jsem ji zkusila, akorát jsem ji trošku pozměnila.
Přidala jsem čerstvé nakrájené zelí a thymian, na talíři ještě zjemnila vegánskou smetanou.. mňamka..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Libanonský hashweh jinak

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak ...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Zapečený bezpluchý oves (fotopostup)

Vynikající kůrka, měkký střed a příchuť řepy. Toto jídlo je opravdu lahůdka a určitě si na něm pochutnáte i vy.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...