- 30 g rýže
- 45 g bulguru
- 150 g červené loupané čočky
- 1 lžička sušené máty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 vrchovatá lžička mleté papriky
- 3 lžíce rajčatové šťávy nebo protlaku
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- olej
- pepř
- sůl
- zeleninový vývar/voda
- petrželka
- citrónová šťáva
Jak připravit tureckou hustou polévku
- Moje zjednodušená verze. Do cedníku dejte bulgur, čočku a rýži. Pořádně propláchněte.
- Do kastrolu dejte olej a přidejte najemno nasekanou cibulku, kmín a česnek. Osmahněte, přidejte papriku, znovu osmahněte.
- Nyní podlijte vývarem nebo vodou, přidejte mátu a rajčatovou omáčku, čočku, rýži a bulgur, osolte, promíchejte a vařte asi 20 minut.
- Když je hotovo, vmíchejte do polévky citrónovou šťávu a přidejte sekanou petrželku
Praktické
- Vyberte rýži takovou, aby měla stejnou dobu vaření jako bulgur.
- Někdy je možné vidět recepty s částí obsahu rozmixovanou, v originálním receptu se nemixuje.
- Hustotu můžete ovlivnit množstvím tekutiny.
Obměna
- Pokud chcete polévku pikantnější, můžete přidat chilli papričku.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Pro zajímavost
- Polévky mají v turecké kuchyni zvláštní místo. Polévku navíc konzumují všechny vrstvy obyvatelstva. Začít den snídaní s polévkou je běžným zvykem zejména na venkově.
- Název této polévky je „Ezo Gelin Corbasi“, říká se jí i „nevěstina polévka“. Předpokládá se, že její název pochází od mladé ženy jménem „Ezo Gelin“, která žila na počátku 20. století v jihovýchodním Turecku v Gaziantepu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️
Dneska jsem ji zkusila, akorát jsem ji trošku pozměnila.
Přidala jsem čerstvé nakrájené zelí a thymian, na talíři ještě zjemnila vegánskou smetanou.. mňamka..