- cca 500 g suché nevařené cizrny (2 šálky)
- 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
- 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
- 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
- 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
- 1 a 3/4 lžičky soli
- 2 lžičky drceného / mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky cayenského pepře (chilli)
- špetka mletého kardamomu (nemusí být)
- rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)
Jak připravit falafel z cizrny
- Cizrnu si namočíme na min. 12 h. do studené vody.
- Vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
- Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do mixéru a rozmixujeme na hrubou směs (něco mezi kuskusem a pastou, ne zcela na hummus).
- Směs přesypeme do mísy, promícháme a odstraníme větší kusy cizrny.
- Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
- Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni.
- Uděláme první “testovací” falafel.
- Cca 2 lžíce směsi ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme. S tvarováním to nepřeháníme, jinak by se mohl rozpadnout.
- Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenechte se odradit, jakmile se vám je podaří přemístit na pánev a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
- Smažíme cca 2-3 minuty (max 5-6 kusů na jednu dávku).
- Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Nejlépe chutnají ještě teplé podávané s hummusem či tahini a nebo s libovolnou přílohou (pro inspiraci viz níže) v pita chlebu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro verzi bez lepku použijte na zahuštění bezlepkovou mouku (pohankovou, kukuřičnou apod.).
- Doporučujeme smažit 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučuji smažit max. 5-6 kousků.
- Suchou cizrnu v tomto receptu rozhodně nenahrazujte konzervovanou nebo vařenou, protože ta v sobě má moc tekutiny a falafely by neměly tu správnou texturu (byly by mazlavé).
- Někdo do falafelu přidává ještě jedlou sodu, aby byly nadýchanější, ale já jsem tuto verzi nezkoušela a myslím, že to ani není třeba, protože tyhle falafely jsou hezky nadýchané samy od sebe.
- Pokud by vaše falafely opravdu špatně držely pohromadě, tak směs ještě jednou prožeňte mixérem a pokud by ani to nepomohlo, zkuste přidat ještě 2 lžíce mouky.
- Vynikající variací jsou falafely obalené před smažením v sezamu. S trochou cviku se to daří poměrně dobře :-)
- Můžete také přidat víc “zeleného”, měl by stačit hrnek nasekané petrželky navíc, myslím, že budou vynikající i se zeleným koriadrem.
- Pokud by se vám zdál váš falafel na povrchu moc tvrdý nebo křupavý, tak zkuste směs jemněji rozmixovat. Je také možně, že cizrna, kterou jste použili, byla příliš stará a chtělo by to čerstvější.
Kombinujeme
- K falafelu se hodí tahini, čerstvá zelenina, cibule, nakládané okurky, hummus, tabouli, zeleninové hranolky.
- Méně obvyklé, ale neméně chutné: klíčky, kvašená zelenina, salátová okurka, pečená paprika, pečený lilek, slunečnicová semínka, rostlinný sýr feta, rostlinný jogurt, tzatziki.
- Variace si může vytvořit každý dle svých chutí a dle mých zkušeností chutná i zarytým “masožravcům” :-)
Děti
- Falafel je vhodný pro děti až od 2 let a pouze malé množství, protože je smažený.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den,
mohu se zeptat jak je to se smažením v konceptu JímeJinak? Obecně se uvádí, že není zdravé…
Předem děkuji za odpověď. 😊
S batátovo-jáhlovou kaší 🙂