Burčák v kostce
Jak vzniká burčák?
Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.
- Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin.
- Oficiální název „burčák“ může nést jen nápoj vyrobený z našich českých hroznů.
- Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů.
- Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
- Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu.
Nenechte se zmást
Název „částečně zkvašený hroznový mošt“ je sice burčák vyrobený z hroznů, ale dovezených ze zahraničí (nejčastěji Maďarsko a Slovensko). Pokud takový nápoj někdo prodává pod názvem burčák, jde o klamání spotřebitele. Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák falšovat, například ředit vodou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kontrolovaných vzorcích často objevuje i syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Na co si dát pozor při výběru burčáku
- Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu.
- Rozhodně by neměl být nahnědlý (takový burčák je ředěný moštem, starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí).
- Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou.
- Usazeniny nejsou na škodu.
- Okem patrné by měly být bublinky oxidu uhličitého.
- Aroma by nemělo by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová.
- Cena také napoví. Burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena je podezřelá.
- Burčák by měl být vychlazený (teplo urychluje kvašení).
- Burčák by neměl být starší 3 dnů.
zdroj: dtest
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář