- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 1 hrnek sušených hub
- 2 cibule
- 1/2 litru vody z fazolí/vývar
- 1/2 pórku
- malý kousek celeru
- velký kus dýně
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce oleje
- 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
- špetka soli
Jak připravit houby s fazolemi
- Sušené houby předem namočíme do hrnku s vodou.
- Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, celer a koření.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme houby i s namáčecí vodou a uvařené fazole.
- Dusíme společně cca 20 min. pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Na závěr přidáme pórek a necháme jen krátce povařit.
- Podle potřeby přidáme vodu z fazolí. Čím chcete více omáčky, tím ji dejte více.
- Na omáčkovou konzistenci zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, který přidáme do hrnce a krátce povaříme, aby se obsah zahustil. Čím více škrobu, tím hustější omáčka.
- Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet a můžeme zjemnit smetanou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
- Pokud je řídká, přidejte škrob.
- Udělejte toho hodně, je to moc dobré.
- Tahle omáčka typu guláš se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My jsme si jídlo dali s polentou.
Obměna
- Koření můžete nahradit jiným (podobně bude chutnat s kmínem, římským kmínem a koriandrem) nebo oblíbenými bylinkami.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
- Máte-li čerstvé houby, dejte je na začátku s cibulí orestovat.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
- Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem si vařila k večeři. Nejsem moc omáčková, tak bez zahuštění a smetany s řapíkatým celerem (ten se mi rozmnožil). Ječmenný kuskus, pickles a posypka z máty na okně a srdíčka celeru. Moc dobré to bylo.
Právě jsme dopapali 😊 Bylo to vynikající jako vždycky. Akorát ten pórek tedy dávám rovnou dusit se zeleninou. Jednou jsem ho přidala právě ke konci a byl dost tvrdý. Snad to nevadí 🙂 Měli jsme k tomu koulatou rýži. Děkujeme 🙂