Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole na červeno

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených velkých fazolí
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná...)
  • sůl
  • umeocet

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak uvařit fazole na červeno
  1. Obří fazole namočíme na několik hodin (klidně přes noc). Pak vodu slijeme a dáme fazole vařit s kouskem řasy do papiňáku. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 45 minut.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  4. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  5. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě pár minut do zhoustnutí omáčky. Pokud je vody málo, přidáme.
  6. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Fazole si uvařte předem, pak je to velmi rychlé jídlo. Pokud nemáte namočené ani uvařené fazole, můžete v začátku využít i hotové fazole v konzervě nebo ve skle, ale pozor na složení. Případně místo fazolí použijte loupanou červenou čočku, kterou dáte vařit spolu se zeleninou a za 20 minut se společně krásně uvaří. Alternativou je také využít tofu nebo tempeh.
  • Dobu varu uzpůsobte řepě. Mladá je vařená rychle, starší a sušší může trvat delší dobu než bude měkká.
  • Chcete-li pokrm udělat slanější a masovější, přidejte trochu sójové omáčky.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud použijete nesójovou a bezlepkovou smetanu (rýžová, mandlová) a vynecháte sójovou omáčku (pro bezlepek použijeme tamari, pro nesóju použijeme hrachovou, lupinovou apod.)

Obměna

  • Místo obřích fazolí, které perfektně nahradí maso, protože si prostě máte do čeho kousnout, můžete použít i malé druhy nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, hrách, mungo, adzuki atd.)
  • Smetanu můžete vynechat nebo nahradit kokosovým mlékem.
  • Koření můžete upravit podle svých preferencí. Hodí se majoránka, bazalka, rozmarýn, saturejka, oregáno, kmín, koriandr, hořčice nebo směsi jako garam masala, sladké kari apod. Bude to zase zcela jiná chuť.
  • Místo řepy můžete dát mrkev, dýni, batát nebo jinou zeleninu, kterou máte po ruce.
  • Umeocet můžete vynechat a přikyselit jablečným  nebo rýžovým octem nebo troškou citrónové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí menší druhy luštěnin,  ale šetříme s dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👌

Jaroslav Hlávka
26. 8. 2024

Úplně pokaždé se na tento recept těším 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.