- 1,5 hrnku vařených fazolí
- 1 batát
- 1 cibule
- 1/3 lopuchu (kořene)
- hrnek vývaru/vody
- 1 lžička sladkého curry
- hrst špenátových listů
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- umeocet
- sůl
- olej
Jak připravit fazole s batátem
- Oloupeme cibuli i batát, nakrájíme na drobno, lopuch stačí vydrbat kartáčkem a nakrájet na velmi jemné plátky (ideálně na struhadle).
- Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Po chvíli přidáme batát, lopuch, sójovou omáčku a sladké curry. Společně krátce orestujeme, podlijeme troškou vývaru a přiklopíme pokličkou.
- Vaříme cca 10 minut, dokud není batát měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
- Když je batát měkký, přidáme vařené fazole, prolisovaný česnek, nasekaný špenát, promícháme a po chvíli odstavíme.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Jídlo je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Když je batát měkkoučký, rozpadne se při míchání na kaši a spojí nám ostatní suroviny, což je žádoucí. Pokud nechcete tuto kaši, vařte kratší dobu. Pokud naopak nechcete vůbec kousky, pomačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte.
Obměna
- Místo batátu můžeme dát dýni.
- Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
- Místo fazolí můžeme použít fazole, cizrnu nebo čočku.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Můžu se zeptat, čím zastoupit lopuch? Nemám na něj kam jít ( ve správné roční době samozřejmě) a prosté vynechání většinou vede ke změně konzistence – a v případě sladkého batatu zřejmě i chuti? netuším, jak lopuch chutná 😅
Tváří se to jako nadějný kandidát na rychlé vaření, ráda vyzkouším, díky za případné nápady.
Bylo to výborné. Jen se mi to trochu obarvilo vodou z černých fazolí 😀 Měli jsme k tomu čirok, který jsem vařila a jedla poprvé v životě. Byl moc dobrý, ale na to že byl namočený skoro 20 hodin jsem ho hodinu vařila. Přitom v návodu bylo, že namočením se zkracuje doba varu, takže by měl být hotov za 20 minut. No, čekat jsme ale nemuseli, dala jsem ho vařit o dost dřív, takže jídlo bylo nastejno 🙂 Děkujeme. PS: Nikdo nepoznal, že baštil lopuch. Mamka si myslela, že je to ředkvička 😀