Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole s fazolkami

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Vyzkoušejte recept na fazole s fazolkami, který je nejen chutný, ale i zdravý. Stačí pár ingrediencí a pár kroků a můžete mít skvělé jídlo na talíři.

Ingredience
  • 1 hrnek uvařených fazolí adzuki (nebo jiné fazole)
  • 1 hrnek zelených fazolek (čerstvých lusků)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce olej
  • špetka soli
  • majoránka
  • sójová omáčka
  • voda z fazolí/vývar/voda

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit fazole s fazolkami

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, fazolky zbavíme stopek a pokrájíme na polovic.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme česnek a fazolky.
  4. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
  5. Podlijeme vodou z fazolí nebo horkým vývarem, případně vodou. Vody dáme jen pár lžic.
  6. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca 15 minut.
  7. Když jsou fazolky měkké, přidáme uvařené adzuki nebo jiné již uvařené fazole, majoránku, trochu sójové omáčky pro dochucení a necháme společně prohřát.
  8. Při promíchání se fazolky rozpadnou, takže budeme mít takovou správnou hmotu, která spojí všechny ingredience a nebude potřeba ničím zahušťovat.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.
  • Pro verzi bez lepku použijte omáčku tamari, ne shoyu.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky její nesójovou verzi, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

Obměna

  • Použít můžete samozřejmě jakékoli jiné luštěniny, ideální na dosažení této konzistence je červená čočka a hrách, ostatní doporučujeme na závěr trochu rozšťouchat, protože jinak budete mít celé kuličky cizrny apod.
  • Měnit můžeme i bylinky, zejména máme-li na zahrádce čerstvé, můžeme tvořit lahodné chutě jednou z libečku, jindy přidáním tymiánu či oregána.

Děti

  • Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření, sójovou omáčku, sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...