- 1 hrnek fazolek mungo
- kousek řasy kombu
- voda na vaření
- 1 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1 cuketa
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky kurkumy
- ume ocet podle chuti
Jak připravit vařené mungo fazole
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
- Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
- Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna
- Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.
Děti
- Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Tak mungo fazolky jsem vařila poprvé. Měla jsem je ve špajzu už docela dlouho a pořád se mi do nich nějak nechtělo ( nechápu proč 😀 ) Ale jelikož už měly něco málo před min. trvanlivostí, tak konečně došlo i na ně 😀 Musím říct, že mi moc chutnaly. Vůbec nechápu, co se mi na nich nelíbilo 😀 Asi jsem si představovala nějakou “divnochuť”😀 K tomu noky ze zbytků rýže, jáhel a quinoi se lněným semínkem a natí cibulky ze zahrádky. Napařená brokolice a mrkvička. Kimči a čerstvé ředkvičky 🙂 Děkujeme 😊
Mnaaaaaam ❤️ dobrutka, meli jsme s fazolkama na smetane a ryzovoovesne knedlicky