- 400 g zelených fazolek
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce celozrnné mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml rostlinné smetany
- sůl
- umeocet a jablečný ocet
Jak připravit veganské fazolky na smetaně
- Na oleji zpěníme cibulku se solí.
- Přisypeme mouku a mícháme.
- Nasypeme fazolky, zalijeme vývarem a dusíme cca 20 minut.
- Ochutíme octy a zalijeme smetanou.
- Podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tato omáčka se hodí například s knedlíčky z ovesných vloček, polentou, těstovinou nebo “bramborovými” knedlíky. Případně jakoukoliv jinou uvařenou obilovinou. Jako bílkovinu podáváme k omáčce tempeh, tofu nebo uvařenou luštěninu (fazole, cizrna).
- Tato omáčka se klasicky podává s vejcem. Můžete si k ní udělat i veganské vejce.
- Pokud nechceme používat mouku, můžeme na závěr omáčku zahustit troškou rozmíchaného škrobu ve studené vodě a povařit do zhoustnutí.
- Při bezlepkové dietě použijte bezlepkovou mouku (rýžovou, pohankovou aj.).
Obměna
- Místo vývaru můžeme použít vodu.
- Fazolky můžeme dát v sezóně čerstvé, případně mražené.
- Místo fazolek se dá použít i hrášek.
Děti
- Omáčka je vhodná pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaaaam ❤️
Já zkusila místo fazolek mladý patizon. A bylo to lahodné. S knedlíčkem z ovesných vloček. Mňam to bylo😉👍