- 250 g čerstvých fazolek
- 4 stroužky česneku
- sušené kari listy
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky černých hořčičných semínek
- 1/4 lžičky koření garam masala
- 180 g rajčatového protlaku
- 1 lžička rýžového sirupu
- 2 lžičky hořčice
- 1 cibule
- 2 cm čerstvého zázvoru
- olej
- sůl
- čerstvá petrželka
Jak připravit pikantní zelené fazolky po indicku
- Zelené fazolky vařte po dobu 7 minut. Poté slijte a nechte je stranou.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte hořčičná semínka, kari listy a 1 stroužek prolisovaného česneku. Jemně orestujte.
- Přisypejte kurkumu, kajenský pepř, skořici, garam masalu, přidejte rýžový sirup, promíchejte a vařte 1 minutu, aniž by se koření připálilo.
- Zalijte rajčatovým protlakem, přidejte hořčici, sůl, promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud omáčka pořádně nezhoustne.
- Omáčku nalijte na zelené fazolky a promíchejte.
- Na pánev dejte trochu oleje, přidejte cibuli a sůl. Za stálého míchání opékejte cibuli, dokud nezačne karamelizovat.
- Nyní můžete přidat česnek a zázvor nakrájené na velmi tenké plátky a proužky, promíchejte a pokračujte v opékání dokud vše nebude křupavé a zkaramelizované.
- Omáčkou přelijte fazolky, přidejte zkaramelizovanou cibuli a celý pokrm posypejte čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Doba varu fazolek bude záležet na jejich čerstvosti. Staré a tvrdé lusky se vaří podstatně déle.
- Pokrm podávejte buď teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu.
- Vhodná příloha k rýži, do placek či chlebu.
- Nevynechte žádné koření.
- Kupujte pouze kvalitní hořčice bez cukru a jiných ingrediencí
- Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou přílohou.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.
Děti
- Pikantní a ostré jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak tohle byla opravdová mňamka. Uložila jsem si recept do oblíbených a určitě si na něm znovu pochutnám.
Děkuji za velmi chutný recept. Trochu jsem si ho upravila – neměla jsem kari listy, tak jsem tam dala prostě kari koření, vynechala jsem římský kmín, který nesnáším a místo rýžového sirupu jsem dala agávový. Ale výsledek byl opravdu skvělý!!! Určitě zařadím do jídelníčku.