Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolky po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. Nevynechte ovšem žádné koření!

Ingredience
  • 250 g čerstvých fazolek
  • 4 stroužky česneku
  • sušené kari listy
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1/4 lžičky koření garam masala
  • 180 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Od první menstruace mi bylo už pár dní před začátkem špatně. První dva dny jsem trávila v posteli a na práškách. Bole...

Jak připravit pikantní zelené fazolky po indicku

  1. Zelené fazolky vařte po dobu 7 minut. Poté slijte a nechte je stranou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte hořčičná semínka, kari listy a 1 stroužek prolisovaného česneku. Jemně orestujte.
  3. Přisypejte kurkumu, kajenský pepř, skořici, garam masalu, přidejte rýžový sirup, promíchejte a vařte 1 minutu, aniž by se koření připálilo.
  4. Zalijte rajčatovým protlakem, přidejte hořčici, sůl, promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud omáčka pořádně nezhoustne.
  5. Omáčku nalijte na zelené fazolky a promíchejte.
  6. Na pánev dejte trochu oleje, přidejte cibuli a sůl. Za stálého míchání opékejte cibuli, dokud nezačne karamelizovat.
  7. Nyní můžete přidat česnek a zázvor nakrájené na velmi tenké plátky a proužky, promíchejte a pokračujte v opékání dokud vše nebude křupavé a zkaramelizované.
  8. Omáčkou přelijte fazolky, přidejte zkaramelizovanou cibuli a celý pokrm posypejte čerstvou petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Doba varu fazolek bude záležet na jejich čerstvosti. Staré a tvrdé lusky se vaří podstatně déle.
  • Pokrm podávejte buď teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu.
  • Vhodná příloha k rýži, do placek či chlebu.
  • Nevynechte žádné koření.
  • Kupujte pouze kvalitní hořčice bez cukru a jiných ingrediencí
  • Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou přílohou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Děti

  • Pikantní a ostré jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tohle byla opravdová mňamka. Uložila jsem si recept do oblíbených a určitě si na něm znovu pochutnám.

Děkuji za velmi chutný recept. Trochu jsem si ho upravila – neměla jsem kari listy, tak jsem tam dala prostě kari koření, vynechala jsem římský kmín, který nesnáším a místo rýžového sirupu jsem dala agávový. Ale výsledek byl opravdu skvělý!!! Určitě zařadím do jídelníčku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...