Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Fazolová omáčka s mangoldem

Uvařeno

Omáčka z červených fazolí se skvěle hodí k obilovinám, stejně jako náplň do palačinek, tortill nebo k plackám. Může být i alternativou k pečivu, zejména v zimním období, kdy je horká omáčka skutečně pohlazení pro žaludek.

Ingredience
5 porcí
  • 2 hrnky uvařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí (voda/vývar)
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • malý kousíček řepy
  • lžička koření: kurkuma, tymián, koriandr
  • 6 stonků mangoldu (špenát)
  • 1 citrón
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka a umeocet podle potřeby

Svoje četné zdravotní problémy jsem se snažila řešit pomocí lékařů, léčitelů i “zázračných” preparátů, al...

Jak připravit omáčku z červených fazolí

  1. Cibuli, mrkev, dýni a řepu nakrájíme na malé kostičky.
  2. Rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme mrkev, dýni, řepu a koření. Společně osmahneme a pak podlijeme vodou z fazolí nebo vývarem a necháme pod pokličkou dusit do měkka. K zelenině přidáme na závěr uvařené fazole a ponorným mixérem rozmixujeme na hrubou kaši viz foto.
  3. Než se zelenina rozdusí, nakrájíme česnek na proužky a mangold nasekáme nadrobno včetně stonků. Ve woku v trošce oleje se solí orestujeme česnek, až se zmenší a začne tmavnout. V tu chvíli přidáme mangold a dvě tři minutky mícháme spolu s česnekem, až se zmenší původní objem asi na polovinu. Do woku pak přidáme rozmixovanou směs a vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Promícháme a ochutnáme. Nám chutná takto, ale můžete podle potřeby ještě přisolit sojovou omáčkou nebo přidat říz troškou umeocta, který je slaný a kyselý zároveň.

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat fazole nebo zeleninu, rozmixujte omáčku na hladký krém, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
  • Ušpiní se sice dva kusy nádobí, ale výsledek stojí za to. Můžete samozřejmě česnek dát do základu spolu se zeleninou a na závěr přidat nasekaný mangold a ušetřit jeden kousek, ale nechutná to stejně.

Obměna

  • Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
  • Můžete použít i jiné fazole, dostanete trochu jinou chuť, protože červené jsou dost specifické.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát, případně jinou zelenou naťovou zeleninu.
  • Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvor.

Děti

  • Tato bezmasá omáčka je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hajickova.Lenka
20. 10. 2024

Dobrota. Zjemnila jsem kokos.mlékem a s opečenými tortilami

Dekuju za tip na dnesni obed. Byly uvarene cervene fazole a zrovna i vsechnu potrebnou zeleninu jsem mela a spenat uz potreboval spotrebovat, tak nebylo co resit. Vynikajici. A udelat spenat s cesnekem zvlast se opravdu vyplati. ;) K tomu oves s ryzi a kvasena redkev. Jen aranzovat na talir uz to nestiham.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Fazolová smaženice

Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na ní bá...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...

Těstoviny pici s fazolovou omáčkou

Toskánsko je region známý po celém světě nejen pro své umělecké a přírodní krásy, ale také pro své bohatství jídla a vína. Mezi tradiční toskánské recepty ...