- 2 hrnky uvařených fazolí
- 1 hrnek vody z fazolí (voda/vývar)
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- 1 mrkev
- kus dýně
- malý kousíček řepy
- lžička koření: kurkuma, tymián, koriandr
- 6 stonků mangoldu (špenát)
- 1 citrón
- olej
- sůl
- sojová omáčka a umeocet podle potřeby
Jak připravit omáčku z červených fazolí
- Cibuli, mrkev, dýni a řepu nakrájíme na malé kostičky.
- Rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme mrkev, dýni, řepu a koření. Společně osmahneme a pak podlijeme vodou z fazolí nebo vývarem a necháme pod pokličkou dusit do měkka. K zelenině přidáme na závěr uvařené fazole a ponorným mixérem rozmixujeme na hrubou kaši viz foto.
- Než se zelenina rozdusí, nakrájíme česnek na proužky a mangold nasekáme nadrobno včetně stonků. Ve woku v trošce oleje se solí orestujeme česnek, až se zmenší a začne tmavnout. V tu chvíli přidáme mangold a dvě tři minutky mícháme spolu s česnekem, až se zmenší původní objem asi na polovinu. Do woku pak přidáme rozmixovanou směs a vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Promícháme a ochutnáme. Nám chutná takto, ale můžete podle potřeby ještě přisolit sojovou omáčkou nebo přidat říz troškou umeocta, který je slaný a kyselý zároveň.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Praktické
- Pokud potřebujete zamaskovat fazole nebo zeleninu, rozmixujte omáčku na hladký krém, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
- Ušpiní se sice dva kusy nádobí, ale výsledek stojí za to. Můžete samozřejmě česnek dát do základu spolu se zeleninou a na závěr přidat nasekaný mangold a ušetřit jeden kousek, ale nechutná to stejně.
Obměna
- Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
- Můžete použít i jiné fazole, dostanete trochu jinou chuť, protože červené jsou dost specifické.
- Místo mangoldu můžete dát špenát, případně jinou zelenou naťovou zeleninu.
- Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvor.
Děti
- Tato bezmasá omáčka je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrota. Zjemnila jsem kokos.mlékem a s opečenými tortilami
Dekuju za tip na dnesni obed. Byly uvarene cervene fazole a zrovna i vsechnu potrebnou zeleninu jsem mela a spenat uz potreboval spotrebovat, tak nebylo co resit. Vynikajici. A udelat spenat s cesnekem zvlast se opravdu vyplati. ;) K tomu oves s ryzi a kvasena redkev. Jen aranzovat na talir uz to nestiham.