- hrnek do máslova uvařených fazolí (např. adzuki)
- půl hrnku pohankové mouky
- 1 větší cibule
- hrst sekané celerové natě
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sójová omáčka
- koření: oregáno, bazalka, tymián
- olej a celozrnná mouka na vymazání zapékací mísy
Jak připravit pizzu z fazolí
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, celerovou nať nasekáme na malinké kousky.
- V kastrolu orestujeme nejprve na troše oleje cibuli spolu se solí, po chvíli přidáme celerovou nať a společně opékáme ještě pár minut.
- Přidáme uvařené fazole, koření, rozmačkaný česnek a trochu sojové omáčky pro dosolení.
- Směs prohřejeme, vypneme a zahustíme pohankovou moukou.
- Promícháme a vložíme na předem vymazanou a vysypanou formu.
- Mokrýma rukama uhladíme směs na formu a vložíme do trouby.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut, dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
- Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Můžeme péct i na horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
- Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
- Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).
- Pro bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme. Na vysypání plechu použijeme bezlepkovou mouku.
- Pro verzi bez sóji zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.) nebo ji můžeme vynechat a pouze více osolíme.
Obměna
- Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem, ať je vaše fazolová pizza nápaditá.
Kombinujeme
- Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem je potřeba ubrat sójovou omáčku, sůl, česnek a koření.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Ahoj lidi! Jsem v týdnu bez bílé mouky. Až na jednu jednohubku v práci se mi podařilo držet se tohoto cíle. Tak mám radost. 😍 Ale skoro se mi nevedlo uvařit nic z nabízených receptů. Moc jsem se těšila na dnešek, že to napravím. Vybrala jsem si fazolovou pizzu s batátovou kaší ( ale místo batátu jsem použila hokaido, neb jsem zjistila jisté nedostatky ve špajzu 😂). Těším se až to udělám příště přesně.
Fazolová pizza byla dost suchá. Máte někdo tip, jak to vylepšit?
Krásný víkend! Š.
Měla jsem už dlouho chuť na pizzu. Předpekla jsem si placku z fazolí, potřela kečupem s česnekem, orestovanými houbami, rajčetem a paprikou a dopekla. Moc jsem si pochutnala