Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Fazolová polévka s černým kořenem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Polévka z kořenové zeleniny vždy potěší naše české chutě. Když přidáme černý kořen, bude ještě zdravější. Černý kořen totiž pomáhá při oslabené slinivce, játrech a žlučníku. Díky fazolím je polévka vydatná a velmi chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1/2 černého kořene
  • zelená část pórku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce umeoceta
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Jak uvařit zeleninovou polévku s černým kořenem

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, černý kořen na tenké plátky, pórek na kolečka.
  2. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, trochu více osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme petržel, mrkev, celer a černý kořen a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme koření, zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  5. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, pórek a vařené fazole, necháme prohřát a pórek změknout a vypneme.
  6. Podle chuti přidáme trošku umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Černý kořen neloupu, jen očistím kartáčkem na zeleninu, aby se zbavil zeminy, je pak světlejší viz foto (ukrojený kořen na prkýnku).
  • Pokud by byla polévka málo slaná, můžete ji na závěr dosolit sojovou omáčkou nebo přidat miso pastu.
  • Polévka je hustá a hutná, chcete-li ji méně hustou, dejte jen půlku mrkve, půlku petržele a maličký kousek celeru.
Obměna
  • My jsme použili do máslova uvařené fazole Berlotti, ale můžete použít i jiné. Tyto dodávají dojem šunky svojí růžovou barvou.
  • Pokud nemáte černý kořen, tak ho vynechejte, i tak to bude velmi dobrá polévka.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl a olej podle věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Polívka je moooc dobrá + jáhlové plácky . Díky za recept 💚

Černého kořene mám ještě pár na zahradě, tak jsem včera nějaké vyryla a polívčička výborná 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...