- 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
- 1 větší cibule
- hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sojová omáčka
- majoránka
- špetka tymiánu (nemusí být)
- 4-6 listů rýžového papíru
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
- Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané.
- Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko.
- Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
- Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme.
- Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
- Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň.
- Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven.
- Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.
Praktické
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
- Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
- Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
- Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
- Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.
Obměna
- Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, ale jen malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
S ryžou,k tymiánu som pridala mušk.oriešok a zázvor (majorán bol v polievke)…pochutnáva som si
Pro velký úspěch jsem je dělala podruhé, tentokrát z čočky beluga s trochou rýže a jahel. Na pánvi se mi rýžový papír trochu potrhal, takže výsledný pokrm rozhodně nebyl hoden fotografování. Ale pochutnala jsem si jako málokdy, chutnalo to podobně jako opečený jitrnicový prejt😋👍. K tomu kaše z jahel, rýže a petržele a hromada zeleniny různě upravené. Pohádka, harmonie chutí😋😋😋.