- 1 cibule
- hrst fazolových lusků
- hrst uvařených velkých máslových fazolí (např. lima nebo bango)
- půl cukety
- hrst zeleného čerstvého hrášku
- 1-2 lžičky kari koření (dle ostrosti vašeho kari)
- 1 lžička kurkumy
- 0,5 lžičky hořčičných semínek (nemusí být)
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 1 lžíce škrobu na zahuštění
- Uvařte si fazole (je třeba je dopředu namočit na min. 6 hodin a poté doměkka uvařit).
- Nakrájejte si zeleninu – cibuli na kostky, fazolky na čtvrtky, cuketu na kostky, česnek na plátky a zázvor na mini kostičky.
- Rozehřejte si olej a nasypte hořčičná semínka, míchejte.
- Až začnou lupat, přidejte cibuli a česnek a sůl a osmažte.
- Přidejte všechno koření i zázvor a míchejte cca minutu.
- Zalijte troškou vývaru z fazolí.
- Až bude cibule vřít, ztlumte plamen a přikryjte ji pokličkou.
- V jiném hrnci si napusťte vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Až bude voda vřít, vsypte do ní zeleninu – cuketu a fazolky.
- Vařte cca 3-5 minut, až je zelenina měkká.
- Přidejte ji k cibuli spolu s hráškem, máslovými fazolemi a vodou, ve které se zelenina vařila a nechejte ještě 3 minuty prohřát.
- Zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
- Dochuťte shoyu (nebo aminos) a umeoctem dle chuti, lze přidat i trochu tahini pasty (nebo mandlové pasty) a citronové šťávy.
- Můžete zjemnit rostlinnou smetanou (nejlepší je kokosová) nebo rostlinným jogurtem.
- Podávejte s basmati rýží (optimálně) nebo jinou obilovinou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle chuti.
- Místo vody můžete do jídla dát kokosové mléko a budete mít kari.
- Pokud máte zrovna uvařenou jinou luštěninu (cizrnu, mungo, hrách), klidně ji přidejte místo máslových fazolí. Výborné jsou i polotovary jako je tempeh a tofu.
- Můžete si pohrát s kořením a přidat ještě sladkou mletou papriku, římský kmín a garam masalu.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let, ale omezte koření a dochucovadla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes již podruhé, ale v jiné variaci. Podávala jsem s knedlíky z ovesných vloček a zbytků obilovin. Děkuji za recept!😊
Jídlo bylo výborné…😊 Místo fazolí jsem dala tofu, k cuketě jsem ještě přidala mrkev a batát, který celé směsi dodal sladkou chuť. Jako příloha červená rýže. Děkuji!🙂