- 2 větší cibule
- 1 hrnek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
- 1 velká mrkev
- 1 hrnek červeného zelí pokrájeného na nudličky
- 1,5 hrnku uvařených fazolí (černá, červená, může být i bílá, jakákoliv)
- 2 stroužky česneku (není nutný)
- trochu drceného kmínu (není nutný)
- sůl
- olej
- 1/4 litru vývaru nebo horké vody
- na dochucení trochu umeocta a sójové omáčky
Jak připravit zeleninový guláš s fazolemi
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na menší kolečka, nebo půlkolečka, dýni na malé kostky, zelí na nudličky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, mrkev a trochu soli
- Cibulku s mrkví orestujeme do sklovata a zalijeme horkým vývarem, nebo horkou vodou.
- Přidáme dýni a zelí a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut.
- Přidáme uvařené fazole a vaříme dalších 10 minut dokud není dýně i zelí měkké.
- Pokud je omáčka málo řídká, rozřeďte ji horkou vodou, nebo vývarem. Pokud je moc řídká, tak v trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a zeleninu s ním zahustíme.
- Necháme minutku povařit a je hotovo.
- Dochutíme umeoctem a troškou sojové omáčky Shoyu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte předem uvařené fazole a rýži, můžete jídlo servírovat do 30 minut.
- Podáváme s celozrnnou rýží, nebo jinou obilovinou. (pohanka, bulgur, rýže s bezpluchým ovsem…)
- K jídlu se výborně hodí presovaný salát s mrkví a brokolicí. My jsme doplnili ještě pečenou dýní a řepou, napařenou brokolicí a čerstvými natěmi petržele a žabince ptačince.
Obměna
- Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, červenou řepou, cuketou či mrkví.
- Změnit můžeme také přidané koření, místo kmínu můžete dát tymián, nebo oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.
Kompletní talíř
- Toto jídlo je kompletní talíř. Je zde jak luštěnina (fazole), tak obilovina (příloha -rýže) a tepelně upravená zelenina (v guláši). Jídlo skvěle doplní kvašený mrkvovo brokolicový salát. Ještě je důležité doplnit talíř o zelené natě – ideálně posypat petrželkou a praženými slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
- Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Recept jsem vymazlila kimči a tamari. Žádné zahušťování, bez česneku, příloha 1 polentový knedlík a zbytek rýže s quinoou. V bříšku jako v pokojíčku. Báječný podzimní recept.😊
Opravdu výborný a jednoduchý recept. Udělala jsem s kyselého zelí a maslove dýně a fazolky oriskove 🤩