- 2 hrnky vařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
- 1 litr vody z vaření fazolí (případně vývar/voda)
- 1 hrnek kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus dýně (asi jako řepa)
- koření: 3 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, lžička mletého kmínu
- špetka soli
- olej
Jak uvařit výborný veganský boršč z červených fazolí
- Oloupeme cibuli a pokrájíme na malé kostičky, stejně tak mrkev, petržel a řepu, dýni nakrájíme na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
- Přidáme řepu, mrkev a patržel. Společně restujeme několik minut.
- Zalijeme vodou z fazolí, přidáme fazole, koření a pod pokličkou vaříme cca 10 minut.
- Přidáme dýni a dovaříme dalších cca 15 minut do změknutí zeleniny (píchneme vidličkou nebo ochutnáme).
- Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a vypneme.
Praktické
- Kuličky koření doporučuji dát do čajového sítka nebo platýnka, abyste je v polévce nemuseli lovit nebo do nich nechtěně nekousnuli.
- Toto je jedna z mála polévek, kterou vůbec nijak nedochucuji. Díky fazolové vodě a zelí chutná dokonale i bez dalších dochucovadel. Pokud použijete vývar nebo vodu, bude potřeba ještě trochu dochutit.
- Pokud ji potřebujete dosolit, přidejte sojovou omáčku, pokud dokyselit, přidejte umeocet (je i slaný!) nebo jablečný ocet, pro sladkost můžete přidat slad nebo obilný sirup.
- Já polévku nezahušťuji, ale můžete do ní zavařit kukuřičný škrob nebo pohankovou mouku rozmíchané v trošce studené vody, pokud by byla řídká.
Obměna
- Zeleninu můžete obměňovat. Místo dýně dávám někdy taro brambor, batát nebo kedluben, místo petržele můžete dát celer.
- Pokud by vám v boršči chyběla kysaná smetana, přidejte na vrch rostlinný bílý jogurt a navrch sekaný kopr jako se to podává v lepších restauracích.
Kombinujeme
- Polévku buď jíme jako první obědové jídlo nebo jí můžeme zkombinovat s kváskovým pečivem či plackami a máme kompletní talíř.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 2 let. Pro menší děti je potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Musím opět pochválit. Při těchto receptech se nedá jednoduše zhubnout🤔
Ten je vynikající, mojí mladší dceři také moc chutnal, hnedky si ofotila receptík.😋😍