Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový guláš s červenou řepou a cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
děti od 2 let

Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy vznikl guláš, kde se obě zeleniny zužitkovaly a přitom nám moc chutnalo. Když máte předem uvařené fazole a řepu, je to navíc docela rychlovka

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1/2 cukety
  • 1 červená řepa
  • hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • koření: sladká červená paprika, kmín
  • olej
  • sůl
  • vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
  • na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
  4. Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
  5. Přidáme uvařené fazole.
  6. Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
  7. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
  8. Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
  9. Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
  • Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. “Masověji” bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla :-)

Kompletní talíř

  • Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
  • Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 10. 2024

Výborný gulášek 🙂

Výborný gulášek. Rozmixovala jsem část na zahuštění a protože jsem měla dnes chuť na něco pikantního, přidala jsem česnek a majoránku😋. Ale bylo to dobré i bez toho. Musela jsem se držet, abych nevylízala talíř a kastrol🤣.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.