- 1 větší cibule
- 1/2 cukety
- 1 červená řepa
- hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- koření: sladká červená paprika, kmín
- olej
- sůl
- vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
- na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
- pro mlsaly: rostlinná smetana
Jak připravit guláš z fazolí
- Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
- Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
- Přidáme uvařené fazole.
- Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
- Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
- Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
- Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
- Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. “Masověji” bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla :-)
Kompletní talíř
- Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
- Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
- Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný gulášek 🙂
Výborný gulášek. Rozmixovala jsem část na zahuštění a protože jsem měla dnes chuť na něco pikantního, přidala jsem česnek a majoránku😋. Ale bylo to dobré i bez toho. Musela jsem se držet, abych nevylízala talíř a kastrol🤣.