- 3 větší cibule
- 2 střední mrkve
- 200 g dýně Hokaido nebo máslové
- 3 hrnky vařených fialových fazolí
- 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
- 3 lžíce lžíce oleje
- sůl
- podle chuti umeocet
- rostlinná smetana (není nutná)
- 1 PL červené papriky
- majoránka
- zázvor
Jak udělat fazolový guláš
- Pokud nemáte uvařené fazole, namočte je minimálně na 5 hodin nebo přes noc a uvařte.
- Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky.
- Na oleji zpěňte cibulku se solí, trochu ji více orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a asi 2 dcl vývaru.
- Celé to poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu.
- Na závěr můžete přidat trochu majoránky.
- Ochuťte umeoctem, trochou sójové nebo jiné smetany (nemusí být) a vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Podáváme s rýží, vhodná je rýže s bezpluchým ovsem nebo bulgur. Talíř ještě doplníme napařenou zeleninou a kopečkem kvašené zeleniny.
Obměna
- Místo fialových fazolí můžete použít jiný druh, třeba velké bílé, žíhané nebo i adzuki. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.
Děti
- Pro děti od 1,5 let používáme trošku soli a oleje a nepoužíváme koření, ani jiná dochucovadla. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
- U dětí od 2 let můžete postupovat stejně jak je uveden recept.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pro nedělní večeři oblíbený gulášek 🙂
Neskutečná dobrota 😋😊 A ten zázvor tomu dává šmrnc. Měli jsme s bulgurem. Děkujeme 🥰