- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 1 malá červená řepa
- 1/2 cukety
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 1/2 – 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- cca 1 lžíce umeocta
- cca 2 lžíce sójové omáčky
- olej
- špetka soli
Jak udělat dobrý guláš s fazolemi a okrou
- Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a řepu, cuketu na proužky. Okru zbavíme tuhého konečku a nakrájíme na kolečka.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme řepu, mrkev, cuketu, okru, pepř a papriku. Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
- Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, podle chuti sójovou omáčku. Krátce povaříme, odstavíme,
- Lehce promixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, aby se guláš zahustil a podle chuti přidáme umeocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Okru jen opláchnu pod vodou a nakrájím, sliz, který pouští po rozkrojení mi nevadí, do omáček se skvěle hodí. Odpadá tím máčení v octu a jiné procedury, které někteří kvůli slizovým látkám podnikají.
- Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
- Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a zavařte ho do guláše. Tak můžete vynechat i mixování, protože guláš se spojí do hutnějšího pomocí škrobu.
- Při použití omáčky tamari (místo shoyou) je pokrm přirozeně bezlepkový.
- Pro verzi bez sóji vynechejte sójovou omáčku a použijte více soli na začátku vaření nebo dochuťte pomocí nesójových omáček (hrachová, pohanková apod.).
- My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné luštěniny.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete zeleninu podle aktuálních zásob. Okra není vůbec podmínkou. Já ji používám, protože mi chutná a je to příjemná změna.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím viz fotka.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj Evka, v ingredienciách nie je okra 😘