- 400 g uvařených červených fazolí
- voda z vaření fazolí
- 3 červené cibule (lze i žlutá)
- 2 stroužky česneku
- sůl (si půl lžičky)
- 3 lžíce oleje
- zázvorová šťáva
- 1 lžička majoránky
- 2 lžičky červené sladké papriky
- půl lžičky drceného kmínu
- umeocet
- sójová omáčka
Jak připravit guláš z fazolí
- Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
- Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
- Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
- Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
- Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
- Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.
Děti
- Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pane vrchní, jeden gulášek se šesti 🙂
Testování nového receptu dopadlo na výbornou, ta chuť je moc fajn 🙂