Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Fazolový nákyp

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzimem.

Ingredience
  • 2 hrnky fazolí cannellini
  • 1 hrnek ovsa
  • máslová dýně
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g ovesných vloček
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • majoránka
  • cibule

Jako dítě jsem měla epilepsii. Těžkou, farmakorezistentní, neoperovatelnou a údajně doživotní formu.

Jak připravit fazolový nákyp s dýní

  1. Fazole a oves jsem namočte a společně druhý den uvařte v tlakovém hrnci.
  2. Dýni nastrouhejte a dejte do mísy, přidejte uvařené fazole a oves, prolisovaný česnek, sůl, pepř, olej a lahůdkové droždí.
  3. Vločky lehce rozmixujte a poté přidejte k ostatnímu do mísy. Přidejte vodu, aby vločky změkly, promíchejte a nechte 1 hodinu odležet. Finální hmota musí být vlhká, ale ne mokrá.
  4. Skleněnou pánev nebo jinou zapékací nádobu potřete olejem, dejte dovnitř těsto, na povrch trochu nasekané cibule, pokapejte olejem a dejte péct do trouby cca na 35 minut, dokud povrch nezezlátne.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud chcete, aby jídlo vypadalo lépe, můžete použít zapékací mističky (kokotky) a udělat monoporce.
  • Podávejte se salátem nebo sladkokyselou či kvašenou zeleninou.
  • Pro verzi bez lepku použijte místo ovsa bezlepkovou obilovinu a klasické ovesné vločky nahraďte bezlepkovými.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole.
  • Místo ovsa můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kde , prosím, kupujete obilniny?
Děkuji.

Lucie eF
7. 9. 2023

Moc dobré, pekla jsem z kamutu a fazolí adzuki.
Mňam! Děkuji ✨

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.