Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Fenomén dnešní doby: nízkosacharidová lowcarb strava

Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho představit.

Co znamená low carb?

Low carb (low carb high fat, LCHF nebo LC) se do češtiny překládá jako nízkosacharidová strava. Se stravou s nízkým obsahem sacharidů jako první přišel William Banting, proto se stravě dříve říkalo Banting.

Princip nízkosacharidové stravy

Vychází z myšlenky omezit sacharidy, navýšit tuky a střídmě jíst bílkoviny. Obsah sacharidů se ale u jednotlivých příznivců tohoto výživového stylu liší. Člověk s mírnou verzí LC stravy jí 200 g sacharidů a méně. Pokud jí člověk 50-100 g, jedná se o striktnější formu low carb stravy. Při maximální dávce 25 g sacharidů za den se této stravě říká ketogenní strava. Ketogenní stravu dodržují zejména lidé, kteří chtějí rychle zhubnout. U všech forem je ale stejné, že se jí pouze základní, celistvé, nezpracované, přírodní suroviny – maso, zelenina, mléčné výrobky (ne u paleo a whole30), semena, ořechy, oleje a ovoce.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Druhy nízkosacharidových diet

  • Low carb – životní styl založený na restrikci sacharidů (i ovoce), vysokém příjmu tuků a střídmém příjmu bílkovin. Jedí se mléčné výrobky.
  • Keto – velmi striktní low carb, kdy je povolen příjem sacharidů max. 25 g za den (ze zeleniny). Většinou se jedná o dietu ke zhubnutí.
  • Paleo – vychází ze stravy našich předků v paleolitu. Základy jsou stejné jako u low carb. Paleo strava ale na rozdíl od LC nevidí problém v konzumaci ovoce s vysokým obsahem fruktózy, přírodních sladidel a neumožňuje jíst mléčné výrobky.
  • Whole 30 – krátkodobá dieta na restartování organismu a odhalení problematických potravin, na které můžete být citliví. Po 30 dnů se vyřadí problematické potraviny a jí se pouze LC strava. Po skončení programu člověk může postupně začít zařazovat zpět potraviny a zjišťovat, které mu sedí a které ne.
  • GAPS – jedná se o dietu zaměřenou na léčbu střeva. Hodně se blíží LC. Je založena hlavně na masových vývarech.

Skladba low carb stravy

U této stravy se nejvíce pozornosti zaměřuje na tuky. Tuky tvoří největší podíl jídelníčku. Používá se olivový a kokosový olej, ghee, avokádo, v LC a keto také máslo, sádlo, majonéza. Z rostlinných tuků jsou to všechna semínka a ořechy (kromě arašídů, což je luštěnina). Dalším důležitým prvkem na talíři jsou bílkoviny – zejména průmyslově nezpracované ryby, mořské plody a maso. Dále také vejce. Další složkou talíře je zelenina. Ve velké míře se jí ta, která neobsahuje žádné nebo obsahuje jen minimum sacharidů jako je: salát, květák, brokolice, cuketa, cibule, česnek, fazolové lusky aj. Pouze občasně se jí řepa, mrkev, celer a další zelenina, která sacharidy obsahuje ve vyšším množství. Mezi zapovězenými potravinami jsou melouny a kukuřice. V keto a LC se jí také hojně mléčné výrobky (smetana, kefír, mléko, neoslazený jogurt). V malém množství se může také bobulovité ovoce, ostatní ovoce je ve většině směrů, kromě paleo, mimo doporučené tabulky. Ze sladidel se používá pouze stévie, erythritol a xylitol.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Velmi rychlé hubnutí bez doplňků, koktejlů apod.
  • Dobré výsledky u diabetiků a epileptiků
  • Menší množství jídel – často jen 1-2 jídla denně (pokrmy plné tuku jsou syté)
  • Méně chutí na sladké
  • Hodně bílkovin (vhodné pro budování svalů)
  • Využívá se celistvých přírodních potravin (téměř žádné polotovary)
  • Zcela bez jednoduchých cukrů (žádný cukr, med, sladkosti, sladidla)
  • Zlepšení zdravotního stavu
  • Jednoduchý styl stravování
  • Je možné se najíst bez problémů i mimo domov

Rizika

  • Vysoká konzumace živočišných potravin (masa, mléčných výrobků a vajec) se všemi zdravotními důsledky
  • Možný nekomfort při přechodu na tento styl stravování
  • Tělo hodně zatíženo velkým přísunem bílkovin
  • Velké omezení ve výběru potravin (žádné obiloviny, luštěniny, téměř žádné ovoce, vyloučeny jsou i některé druhy zeleniny)
  • Tato strava není pro každého
  • Při keto dietě je možným problémem ketóza (přepnutí na spalování tuků), při které může dočasně člověka bolet hlava, může mít zácpu, být unavený nebo mít vyšší hladinu cholesterolu
  • Možné problémy na oslavách a na akcích s ostatními lidmi

Jíme jinak zkušenost:
A jak to máme my v Jíme jinak? Sacharidy jsou pro nás přirozeným zdroje energie a jsou základem našich jídel. Naše tělo potřebuje k dobrému fungování jak sacharidy, tak také tuky, ale obojí v přiměřeném množství. Z vhodných celistvých a přírodních zdrojů. U stravování je navíc důležité, aby ho člověk mohl dodržovat jako životní styl, tedy do konce života.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

zorkazelechovska
21. 4. 2023

Ahoj,
taky mám dobré zkušenosti s LC, začala jsem s keto dietou a navázala postupem času na LC, držím dlouhodobě. Na start je keto fajn, protože tělo nehladoví a ty produkty jsou chutné, já jsem hodně na sladké, takže pro mě ideální startovací režim, mají skvělý ty dezerty.

Low carb jsem jela cca půl roku ,chtěla jsem hlavně zredukovat hmotnost , prvních 7 dní jsem myslela že snad umřu jak mi bylo zle . Najela mi šílená jakoby chřipka, jak jsem omezila sacharidy pod 100g na den. Bylo mi hrozně zle , tak jsem toho nechala, ale k mé škodě to nevzdala. Měla jsem toho nechat . Šla jsem na to potom postupně a zvládla to půl roku . Výsledek ? Totálně rozhozená imunita – nemoc za nemocí ,zápaly plic , ztráta menstruace , a kolik jsem shubla za toho půl roku ? pouze 4 kg a to jsem opravdu dodržovala vše, nastudovala několik knih , pro moje tělo to skrátka není. Zánět dvanácterníku mě čekal , když jsem to po půl roce ukončila a z mého dřívějšího pohledu se ” normálně” najedla se sacharidy . Měla jsem hrozně bolestivé záchvaty, měsíc jsem pak byla pouze na rozvařené cuketě a dýni, kterou mé trávení sneslo.
Teď si dávám pozor a jdu na vše pomalu :-D Na jíme jinak se mi líbí hodně zeleniny, která mi chutná , jedu postupně, užívám si to, poslouchám tělo a učím se :-) i když tak nejím na 100% o což mi zatím ani nejde , mám vždycky velkou radost ,když objevím nové zdravé jídlo co mi chutná , hlavně pomalu ale jistě :-D :-)

Ukázat další komentáře