Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fialový pečený batát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Přineste si na stůl lahodnou kombinaci chutí a textur s tímto receptem na pečený batát s hlívou a daikonem. Sladký batát se perfektně doplňuje s mírně pikantní chutí daikonu a jemnou hlívou.

Ingredience
  • fialový batát
  • daikon
  • nožičky hlívy
  • mungo klíčky
  • basmati rýže
  • černý kmín (černucha)
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • tamari
  • čerstvá jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • paprička shishito/shishimai

Během jarní očisty opět vyplavlo na povrch, kolik z vás miluje čokoládu, a jak je pro některé

Jak připravit pečený batát s hlívou a daikonem

  1. Batát rozpulte, položte na pečící papír s trochou vody, uzavřete do balíčku a pečte.
  2. Daikon a nožky hub nakrájejte na silná kolečka. Vložte je do pánve s olejem, česnekem, semínky nigella sativa a osmahněte. Podlijte trochou vody a duste pod pokličkou, dokud daikon nezměkne. Zvyšte teplotu a opečte na obou stranách, promíchejte s malým množstvím tamari. Vypněte plamen. Nakonec přidejte také klíčky mungo. Přikryjte na pár minut poklicí.
  3. Zkontrolujte pečení batátů. Pokud jsou dostatečně měkké, rozkrojenou část načechrejte vidličkou, přidejte pár kousků shishito a trochu sezamových semínek. Krátce dopečte.
  4. Uvařte rýži.
  5. Vše podávejte posypané čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na velikosti a odrůdě batátu a vaší troubě. Kontrolujte průběh pečení.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, pohankovou, cizrnovou.

Obměna

  • Místo shishito můžete použít jakoukoliv papričku.
  • Pokud neseženete fialový batát, použijte klasický oranžový.
  • Místo mungo můžete přidat jakékoliv klíčky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme pikantní papričku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Hajickova.Lenka
Včera v 18:21

Milá Vierko, tak jsem se inspirovala tvým receptem. Každý komponent tady má svoji nezastupitelnou chuť. Hlíva, sladký batát, daikon a k tomu ta jemná rýže. Mňam 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Zimní závitky

Vyzkoušejte tyto zimní závitky s vynikající náplní a pikantní omáčkou. Doufám, že si pochutnáte jako my.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Patizonová pánev

Patizon je skvělá zelenina, kterou lze připravit na všechny možné způsoby. Vyzkoušejte třeba tuto voňavou patizonovou pánev, jejiž příprava je velmi jednod...