- fialový batát
- daikon
- nožičky hlívy
- mungo klíčky
- basmati rýže
- černý kmín (černucha)
- česnek
- olej
- sůl
- tamari
- čerstvá jarní cibulka
- sezamová semínka
- paprička shishito/shishimai
Jak připravit pečený batát s hlívou a daikonem
- Batát rozpulte, položte na pečící papír s trochou vody, uzavřete do balíčku a pečte.
- Daikon a nožky hub nakrájejte na silná kolečka. Vložte je do pánve s olejem, česnekem, semínky nigella sativa a osmahněte. Podlijte trochou vody a duste pod pokličkou, dokud daikon nezměkne. Zvyšte teplotu a opečte na obou stranách, promíchejte s malým množstvím tamari. Vypněte plamen. Nakonec přidejte také klíčky mungo. Přikryjte na pár minut poklicí.
- Zkontrolujte pečení batátů. Pokud jsou dostatečně měkké, rozkrojenou část načechrejte vidličkou, přidejte pár kousků shishito a trochu sezamových semínek. Krátce dopečte.
- Uvařte rýži.
- Vše podávejte posypané čerstvou jarní cibulkou.
Praktické
- Doba pečení bude záležet na velikosti a odrůdě batátu a vaší troubě. Kontrolujte průběh pečení.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, pohankovou, cizrnovou.
Obměna
- Místo shishito můžete použít jakoukoliv papričku.
- Pokud neseženete fialový batát, použijte klasický oranžový.
- Místo mungo můžete přidat jakékoliv klíčky.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme pikantní papričku.
Komentáře
Milá Vierko, tak jsem se inspirovala tvým receptem. Každý komponent tady má svoji nezastupitelnou chuť. Hlíva, sladký batát, daikon a k tomu ta jemná rýže. Mňam 😋