- dlouhé fusilli
- květák
- fenykl
- mandle
- slunečnicové semínko
- chilli
- petrželka
- citrónová kůra z bio citrónu
- česnek
- strouhanka nebo starší kváskový chléb
- olej
Jak připravit těstoviny s květákem, fenyklem a opečenou strouhankou
- Česnek a petrželku nasekejte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a nechte stranou.
- Nasucho na pánvi opečte strouhanku. Dejte stranou.
- Na pánev nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte chilli papričku, velmi nahrubo nasekané mandle, přidejte slunečnicová semínka a květák s fenyklem, obojí nahrubo nasekané. Osolte a promíchejte.
- Na vyšším plameni vše osmahněte a pokud chcete, pokud je třeba, trochou vody. Pozor, nerozvařte!
- Uvařte těstoviny, přidejte je na pánev s květákem a fenyklem, promíchejte a posypte gremoladou. Naservírujte na talíř a posypte s opraženou strouhankou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Použijte pouze bio citrony s neošetřenou kůrou.
- Př bezlepkové dietě použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné) a bezlepkovou strouhanku.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv těstoviny.
- Pokud budete používat místo strouhanky střídku staršího chleba, rozdrolte jí na malé drobečky.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
Pro zajímavost
- Ještě před nedávnem bylo plýtvání jídlem považováno za opovrženíhodný čin a hřích. Proto lidé nikdy nic nevyhazovali a raději recyklovali všechny zbytky jídla, které se daly znovu použít. Strouhanka nebo i starší tvrdý chléb byly součástí těchto recyklovatelných zbytků. Vznikly recepty, ve kterých se používá Muddicca atturata, jako posypka na těstoviny, říkalo se jí kdysi sýr chudých, protože méně majetné vrstvy si sýr nemohly dovolit. Dnes se stala tato jednoduchá opečená strouhanka ingrediencí rafinovaných pokrmů, oblíbená i hvězdičkovými kuchaři.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji také za vynikající recept. Také můj manžel si pochutnat. Nemusím moc palivá jídla, ale tady mi to moc chutnalo. Díky
Milá Viero, dnes jsem poprvé ochutnala čerstvý fenykl. 🤩Těstoviny v kombinaci s ním, chilli papričkou, oříšky a gremoladou ( také pro mě novinka😉) naprosto vynikající. Boží mana. 🙏🏻😇🤷🏻♀️Pro velký úspěch udělám rodině k večeři. Díky, díky za inspiraci a tak velké pochutnání. ❤️Snědla jsem dvě porce na posezení. 🙈😅