Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Fusilli s květákem a fenyklem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou gremoladou se sicilskou posypkou na způsob muddica atturata. Touto kombinací vzniklo velmi dobré jídlo, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
  • dlouhé fusilli
  • květák
  • fenykl
  • mandle
  • slunečnicové semínko
  • chilli
  • petrželka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • česnek
  • strouhanka nebo starší kváskový chléb
  • olej

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit těstoviny s květákem, fenyklem a opečenou strouhankou

  1. Česnek a petrželku nasekejte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a nechte stranou.
  2. Nasucho na pánvi opečte strouhanku. Dejte stranou.
  3. Na pánev nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte chilli papričku, velmi nahrubo nasekané mandle, přidejte slunečnicová semínka a květák s fenyklem, obojí nahrubo nasekané. Osolte a promíchejte.
  4. Na vyšším plameni vše osmahněte a pokud chcete, pokud je třeba, trochou vody. Pozor, nerozvařte!
  5. Uvařte těstoviny, přidejte je na pánev s květákem a fenyklem, promíchejte a posypte gremoladou. Naservírujte na talíř a posypte s opraženou strouhankou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Použijte pouze bio citrony s neošetřenou kůrou.
  • Př bezlepkové dietě použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné) a bezlepkovou strouhanku.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.
  • Pokud budete používat místo strouhanky střídku staršího chleba, rozdrolte jí na malé drobečky.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

Pro zajímavost

  • Ještě před nedávnem bylo plýtvání jídlem považováno za opovrženíhodný čin a hřích. Proto lidé nikdy nic nevyhazovali a raději recyklovali všechny zbytky jídla, které se daly znovu použít. Strouhanka nebo i starší tvrdý chléb byly součástí těchto recyklovatelných zbytků. Vznikly recepty, ve kterých se používá Muddicca atturata, jako posypka na těstoviny, říkalo se jí kdysi sýr chudých, protože méně majetné vrstvy si sýr nemohly dovolit. Dnes se stala tato jednoduchá opečená strouhanka ingrediencí rafinovaných pokrmů, oblíbená i hvězdičkovými kuchaři.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji také za vynikající recept. Také můj manžel si pochutnat. Nemusím moc palivá jídla, ale tady mi to moc chutnalo. Díky

Milá Viero, dnes jsem poprvé ochutnala čerstvý fenykl. 🤩Těstoviny v kombinaci s ním, chilli papričkou, oříšky a gremoladou ( také pro mě novinka😉) naprosto vynikající. Boží mana. 🙏🏻😇🤷🏻‍♀️Pro velký úspěch udělám rodině k večeři. Díky, díky za inspiraci a tak velké pochutnání. ❤️Snědla jsem dvě porce na posezení. 🙈😅

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Spaghettoni alla crudaiola

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto j...

Fenyklové těstoviny

Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s těs...

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...

Veganský Mac and Cheese

Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.

Špagety s květákovým krémem

Inspirací pro tento recept mi byl recept známého italského šékuchaře michelinské restaurace Antonina Cannavacciuola. Moje verze je veganská a jde o rychlé ...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...