Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Gaji Bokkeum

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Ingredience
  • japonské lilky
  • zelené jalapeňo
  • 1 lžička gochujangu (korejská chilli pasta)
  • 1 lžíce tamari
  • 1 malá lžíce rýžového sirupu
  • 1/3 sklenice vody
  • sezamový olej
  • sezamová semínka
  • 2 stroužky česneku

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Jak připravit Gaji Bokkeum – lilek na korejský způsob

  1. Nakrájejte lilky a vložte je do woku se sezamovým olejem. Jemně je osmahněte, dokud nezměknou. Poté přidejte nasekaný česnek se zeleným jalapeňo. Znovu orestujte.
  2. Ve sklenici smíchejte tamari, rýžový sirup, gochujang a vodu.
  3. Zvyšte teplotu a nalijte omáčku na lilky. Míchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Posypejte sezamovými semínky a dovařte.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nejlepší příprava tohoto pokrmu je ve woku. Pokud ho nemáte, použijte kvalitní nepřilnavou pánev.
  • Omáčka houstne velmi rychle, jakmile jí nalijete do rozpáleného woku, je to otázka několika sekund.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv lilek.
  • Místo jalapeňa přidejte jakoukoliv papriku.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarína
19. 7. 2024

mohlo by to fungovať aj s cuketou? Asi vyskúšam.

Vypadá to skvěle! Díky, vyzkouším.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské. 

Korejské žampiony

Vyzkoušejte lahodné korejské žampiony, které vás překvapí svou bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Tento rychlý a zdravý pokrm je skvělou volbou pro mil...

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Zelná pečínka

Neobyčejný pokrm z obyčejného zelí, který nás přímo nadchl. Kondiment je opravdu vynikající, doufám, že vyzkoušíte a pochutnáte si jako my.

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.