- japonské lilky
- zelené jalapeňo
- 1 lžička gochujangu (korejská chilli pasta)
- 1 lžíce tamari
- 1 malá lžíce rýžového sirupu
- 1/3 sklenice vody
- sezamový olej
- sezamová semínka
- 2 stroužky česneku
Jak připravit Gaji Bokkeum – lilek na korejský způsob
- Nakrájejte lilky a vložte je do woku se sezamovým olejem. Jemně je osmahněte, dokud nezměknou. Poté přidejte nasekaný česnek se zeleným jalapeňo. Znovu orestujte.
- Ve sklenici smíchejte tamari, rýžový sirup, gochujang a vodu.
- Zvyšte teplotu a nalijte omáčku na lilky. Míchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Posypejte sezamovými semínky a dovařte.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nejlepší příprava tohoto pokrmu je ve woku. Pokud ho nemáte, použijte kvalitní nepřilnavou pánev.
- Omáčka houstne velmi rychle, jakmile jí nalijete do rozpáleného woku, je to otázka několika sekund.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
- Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
Obměna
- Můžete použít jakýkoliv lilek.
- Místo jalapeňa přidejte jakoukoliv papriku.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
mohlo by to fungovať aj s cuketou? Asi vyskúšam.
Vypadá to skvěle! Díky, vyzkouším.