Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Gaji Bokkeum

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Ingredience
  • japonské lilky
  • zelené jalapeňo
  • 1 lžička gochujangu (korejská chilli pasta)
  • 1 lžíce tamari
  • 1 malá lžíce rýžového sirupu
  • 1/3 sklenice vody
  • sezamový olej
  • sezamová semínka
  • 2 stroužky česneku

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Jak připravit Gaji Bokkeum – lilek na korejský způsob

  1. Nakrájejte lilky a vložte je do woku se sezamovým olejem. Jemně je osmahněte, dokud nezměknou. Poté přidejte nasekaný česnek se zeleným jalapeňo. Znovu orestujte.
  2. Ve sklenici smíchejte tamari, rýžový sirup, gochujang a vodu.
  3. Zvyšte teplotu a nalijte omáčku na lilky. Míchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Posypejte sezamovými semínky a dovařte.

Praktické

  • Nejlepší příprava tohoto pokrmu je ve woku. Pokud ho nemáte, použijte kvalitní nepřilnavou pánev.
  • Omáčka houstne velmi rychle, jakmile jí nalijete do rozpáleného woku, je to otázka několika sekund.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv lilek.
  • Místo jalapeňa přidejte jakoukoliv papriku.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarína
19. 7. 2024

mohlo by to fungovať aj s cuketou? Asi vyskúšam.

Vypadá to skvěle! Díky, vyzkouším.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelná pečínka

Neobyčejný pokrm z obyčejného zelí, který nás přímo nadchl. Kondiment je opravdu vynikající, doufám, že vyzkoušíte a pochutnáte si jako my.

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Sečuánské fazolky

Pikantní jídlo z čerstvých zelených fazolek pro milovníky asijské kuchyně.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...