- 1 sklenice rýžové mouky
- 1 sklenice vody
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- semena černé hořčice
- kari listy
- asafoetida
- strouhaný zázvor
- sezamová semínka
- petržel
- olej
Jak připravit indické kuličky Goli Idli
- Přiveďte k varu 1 sklenici vody se solí a olejem.
- Když voda začne vařit, vsypte mouku a za stálého míchání vařte 5 minut.
- Sundejte z plotny a nechte ještě 8 minut pařit mouku pod poklicí.
- Poté připravte těsto. Začněte hníst vařečkou a potom pokračujte rukama.
- Rukama namazanýma olejem vytvořte kuličky a přidejte je do olejem vymazaného pařáku.
- Umístěte pařák na hrnec s vodou, zakryjte pokličkou a vařte v páře 10 minut,
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte sezamová semínka, hořčici, kari listy, strouhaný zázvor a asafoetidu. Osmahněte a jakmile koření začne prskat, vložte kuličky. Opatrně promíchejte, přikryjte víkem a nechte 5 minut odpočinout. Posypejte petrželkou.
- Kuličky Goli Idli podávejte s různými omáčkami, kari nebo s chutney.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Těsto hněteme, dokud je ještě horké, nejdříve za pomocí vařečky a potom ručně.
- Nezapomeňte vymazat pařák, aby se kuličky nepřilepily. Pracujte rukama pomazanýma olejem.
- Podávejte k omáčkám, dipům, ke kari, s chutney.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Děti
- S menším množstvím soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, děkuji za další skvělý recept! Moc jsem se těšila, až ho vyzkouším! Jen jsem tedy změnila koření. Příprava mě moc bavila, byly to takové milé malé knedlíčky. Na pařák jsem je dala na pečicí papír. Příště je udělám maličko menší. Měli jsme je s mungo fazolkami a cuketovými špagetami 😁👍 s omáčkou budou perfektní!!!
A mouka má být hladká nebo polohrubá?