- 16 lžiček sezamu (bílého nebo tmavého)
- 1 lžička mořské soli
- 1-2 lžičky spiruliny v prášku
Jak připravit spirulinové gomasio
- Na pánvičku nasypeme odměřené množství sezamových semínek.
- Na nejmenším plameni restujeme za stálého míchání.
- Jakmile jsou semínka zlatavá, případně začnou lupat a skákat, přidáme sůl.
- Vše ještě minutu orestujeme.
- Nasypeme do hmoždíře a ze 70 % rozdrtíme.
- Uchováváme ve skleničce a skladujeme v lednici.
Praktické
- Drcená semínka je nejlepší skladovat v lednici, maximálně týden.
- Pokud nemáte hmoždíř, semínka můžete rozmixovat v mixéru nebo mlýnku na kávu.
Co je to gomasio?
Gomasio se používá k ochucení salátů, polévek, zeleninových či luštěninových směsí nebo na uvařené obiloviny. Neutralizuje překyselení krve, mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je výborným pomocníkem při pálení žáhy.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Obměna
- Místo spiruliny můžete dát i chlorellu v prášku.
- Můžete také přidat lahůdkové droždí.
- Sezam můžete nahradit například i za dýňové nebo lněné semínko.
Kombinujeme
- Gomasiem posypejte na talíři kopeček obiloviny (např. uvařenou rýži, jáhly atp.), hodí se na dochucení polévek, zeleninových salátů, rizot, vařené, dušené či pečené zeleniny, luštěninových, houbových nebo zeleninových směsí atp.
- Pokud je vaše jídlo málo slané – dochuťte ho právě gomasiem.
Děti
- Dětem dáváme gomasio v poměru 1:20-1:22 (1 lžička soli na 20-22 lžiček sezamu).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnamkaaa ďakujeme ♥️