Na tofu:
- 2 porce tofu natural
- strouhanka
- čerstvá petrželka
- česnek
- sůl
Na rýži:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 160 g rýže basmati
- pažitka
- vločky řasy Nori
- gomasio
- tamari
Na salát:
- žluté a zelené fazole
- olivový olej
- jablečný ocet
- sůl
- červená cibule
- žlutá a červená cherry rajčata
Na cuketu:
- olej
- sůl
- cuketa
- petržel
- černá sezamová semínka
Jak připravit obalované pečené tofu s rýží
- Tofu vařte 2 minuty ve vodě. Nechte ho okapat.
- V misce smíchejte strouhanku, nasekanou petrželku, česnek a sůl. Obalte tofu touto směsí a dobře jí na něj přitiskněte. Nechte zatím stranou.
- Fazolky vařte krátce, pokud jsou čerstvé a ne tvrdé a po vaření vložte do velmi studené vody. Nechte okapat a osolte, zalijte olejem, solí, cibulí a přidejte pár cherry rajčátek.
- Na pánvi osmahněte cuketu nakrájenou na kolečka, posyspejte sezamový semínky, osolte a posypte čerstvou petrželkou.
- Vložte tofu do trouby a při teplotě 220°C pečte dozlatova. Zatímco je tofu v troubě, připravte rýži.
- Vařte rýži tak, jak jste zvyklí, s trochou soli. Nakonec přidejte pažitku, mořskou řasu Nori a gomasio. Servírujte a nezapomeňte pokapat omáčkou tamari.
Praktické
- Pokud si vše dobře naplánujete, je to rychlovka. Vše jde připravit mezi tím, co se vaří rýže.
- Solte jen malinko, všechno nakonec ochutí tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
Obměna
- Použijte bezlepkovou strouhanku, pokud chcete jídlo bez lepku.
- Jako přílohu použijte jakoukoliv sezonní zeleninu.
Děti
- S menším množstvím soli a olej vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Spolu s tofu jsem obalila a zapekla i cuketu na kolecka, vyborne i bez tamari. Dekuji za recept.
A jak tofu ochutit, když nám nechutná samotná tamari?