- 1 cibule
- 1 cuketa
- 1 řepa
- 1/4 dýně
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- lžička rozmarýnu
Jak na grilovanou zeleninu
- Rozpálíme troubu na 220°C.
- Omyjeme zeleninu a nakrájíme na stejně silné kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
- Připravíme marinádu smícháním oleje, sójové omáčky, prolisovaného česneku a rozmarýnu.
- Poklademe zeleninu přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
- Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme 20 až 30 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)
- I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.
- Pro verzi bez sóji použijte na marinádu nesójovou omáčku, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.
- Pro bezlepkovou verzi použijte tamari omáčku, ne shoyu.
Obměna
- Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.
Děti
- Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sójovou omáčkou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
👍 výborné
Výborně ochucene mnam ♥️Děkujeme JJ ♥️