- 2 cibule
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 1 mrkev
- kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
- 1 řepa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- špetka soli
- Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu a mrkev, pepř a papriku.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
- Vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny, cílem je rozpadající se dýně.
- Na závěr vymačkáme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a necháme krátce povařit.
- Šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme guláš tak, aby dýně zahustila guláš, ale fazole zůstaly celé.
- Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a guláš více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
- Pro bezlepkovou verzi je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení (pohanková, hrachová apod.).
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Fazole si uvařte předem, pak je to velmi rychlé jídlo. Pokud nemáte namočené ani uvařené fazole, můžete v začátku využít i hotové fazole v konzervě nebo ve skle, ale pozor na složení.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak tahle chuť je luxusní. Už jsem neměla doma mrkev, tak to bylo bez mrkve, ale kombinace řepy a dýně je úžasná! Synovi jsem dala s masem (jíme krátce s JJ) a s celozrnnou rýží (kterou jsme dřív vůbec nejedli) a velká spokojenost! Moc díky!
Ja to dnes nejak prehnala s mnozstvim vyvaru, tak jsem vyslednou konzistenci polevky vyresila tim, ze jsem to cele rozmixovala na omacku a opekla k tomu seitan. S cirokovym knedlickem luxus 🤩