- 2 cibule
- 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
- 1/2 litru vody z fazolí/vývar
- 2 mrkve
- kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
Jak připravit guláš z černých fazolí
- Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
- Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
- Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
- Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
- Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
- Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.
- Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
- My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
- Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za recept, hned ukládám, protože omáčka se povedla i chutnala. Jen jsem místo černých fazolí měla černou čočkou.
Omacka je chutove super, ingredience jsou super PLUS, jen ta barva je, skoda, takova “non-atractive”.. :-) je to zvlastni, jak barva dokaze ovlivnit nas apetit. Treba cerny sezam mam moc rada, ale jednou jsem si koupila tahini z cerneho sezamu, a to jsem do pusy dat proste nemohla :-(