Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Halušky miš maš

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Mám ráda jídla typu “míchanice”, tady je jedna z mých oblíbených. Pokud si uvaříme oves s předstihem, je jídlo i poměrně rychle hotové.

Ingredience
Na halušky:
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 40 g kaštanové mouky
  • 40 g lupinové mouky
  • voda podle potřeby
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • červená loupaná čočka
  • oves bezpluchý
  • kadeřávek
  • špičaté zelí
  • černé olivy
  • česnek
  • mrkev
  • cibule
  • olej
  • umeocet
  • petrželová nať
  • sůl
  • hořčičné semínko

Jako dítě jsem měla epilepsii. Těžkou, farmakorezistentní, neoperovatelnou a údajně doživotní formu.

Jak připravit halušky se zeleninovou směsí

  1. Ingredience na halušky smíchejte dohromady, vodu přidávejte pomalu tak, abyste dosáhli požadované konzistence. Uvařte halušky, poté je propláchněte studenou vodu a nechte stranou.
  2. Uvařte oves a nechte stranou.
  3. Uvařte čočku a nechte stranou.
  4. V pánvi rozpalte olej, přidejte trochu česneku, hořčičné semínko a přidejte nasekaný kadeřávek a zelí. Osolte, zamíchejte, přidejte olivy, pokud chcete, ale není nutné. Podlijte vodou, ochuťte trochou umeocta a duste zeleninu do měkka.
  5. V sekáčku nasekejte cibulku, mrkev a česnek a tuto směs dejte do oleje na pánev. Orestujte, podlijte vodou, osolte a směs několik minut poduste do změknutí mrkve. Pak do ní přidejte uvařený oves a čočku, zamíchejte, přidejte i hotové zelí a halušky. Posypte petrželkou. Pečlivě promíchejte a nechte všechno několik minut prohřát. Servírujte.

Praktické

  • Halušky vařte tak, jak jste zvyklí, záleží na tom, jaký tvar halušek chcete na talíři mít. Můžete použít haluškovač nebo protlačit těsto tlačítkem na brambory, jako jsem to udělala já.  Pro tento postup je ale potřeba udělat těsto hustší.
  • Stačí přidat trochu kvašené zeleniny a máte kompletní talíř.

Obměna

  • Můžete použít i klasické zelí nebo kapustu.
  • Olivy můžete vynechat úplně.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou mouku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?